Robert Francis Prevost devine al 267-lea lider spiritual al celor peste 1,4 miliarde de credincioși catolici din întreaga lume.
Vestea alegerii unui nou papă a fost anunțată oficial la ora 19:07, ora României, când fumul alb a ieșit pe coșul Capelei Sixtine.
A fost semnalul că cei 133 de cardinali electori reuniți la Vatican au ajuns la un consens în timpul conclavului desfășurat în aceste zile.
Alegerea noului papă vine după a patra rundă de vot a cardinalilor.
În primul discurs în calitate de papă, Leon al XIV-lea i-a adus un omagiu predecesorului său, Papa Francisc, și a spus că dorește să ofere oamenilor propria sa binecuvântare, așa cum a făcut Papa Francisc în ultima sa apariție în Piața Sfântul Petru, scrie BBC.
„Putem fi o biserică misionară, o biserică care construiește punți, care este mereu deschisă pentru a-i primi pe toți – la fel ca în această piață, pentru a-i primi pe toți, în caritate, dialog și iubire”, a spus Papa Leon al XIV-lea.
Robert Prevost are 69 de ani și este originar din Chicago, Illinois, Statele Unite ale Americii.
Potrivit CNN, el și-a petrecut o mare parte din carieră ca misionar în America de Sud și, cel mai recent, a condus un birou puternic al Vaticanului pentru numirea episcopilor. Se așteaptă ca el să continue reformele Papei Francisc.
Prevost a lucrat timp de un deceniu în Trujillo, Peru, și a fost ulterior numit episcop de Chiclayo, un alt oraș peruvian, unde a servit din 2014 până în 2023.
Într-un interviu acordat Vatican News la scurt timp după ce a devenit lider al Dicasterului pentru Episcopi, Prevost a declarat: „Încă mă consider un misionar. Vocația mea, ca și cea a fiecărui creștin, este de a fi misionar, de a proclama Evanghelia oriunde s-ar afla”.
Ceremonia de prezentare a noului Papă a avut loc în Piața Sfântul Petru, unde pelerinii vor primi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.
Alegerea noului papă a avut loc după ce fostul suveran pontif, Francisc, papă din 2013, a murit în a doua zi de Paște, pe 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani.
Înmormântarea sa și procesiunea prin Roma până la locul de înmormântare de la Bazilica Sfânta Maria Mare au atras peste 400.000 de persoane, potrivit serviciului de presă al Vaticanului.
Papa Francisc a făcut o prioritate din numirea de cardinali în țări unde Biserica Catolică nu a mai avut reprezentanți la cel mai înalt nivel, cum ar fi Myanmar, Haiti sau Rwanda.
Conclavul a început pe 7 mai, fiind cel mai divers din istorie, cu cardinali electori din toate colțurile lumii reuniți în tradiționala și strict secretă procedură de vot din Capela Sixtină.
Noul Suveran Pontif va prelua conducerea Bisericii Catolice într-un context global complex, rolul său fiind esențial atât pentru unitatea credincioșilor, cât și pentru dialogul cu celelalte religii și pentru poziționarea morală a Bisericii în marile teme ale lumii contemporane.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.