Actualizare, ora 22:00
Tocmai a ieșit fum negru din coșul de pe acoperișul Capelei Sixtine, ceea ce înseamnă că cei 133 de cardinali din conclav nu au ales un nou papă.
Votul se va relua joi dimineață.
Actualizare, ora 21:55 În jur de 30.000 de persoane așteaptă ca fumul să iasă din coșul de pe acoperișul Capelei Sixtine.
Dacă fumul va fi alb, va fi semnalul că un nou papă a fost ales.
Cei 133 de cardinali dezbat alegerea noului papă de mai bine de trei ore.
Articol inițial
Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii vor intra în Capela Sixtină după o liturghie publică în Bazilica Sfântul Petru și vor începe conclavul secret pentru un succesor al Papei Francisc, scrie Reuters.
Niciun papă nu a fost ales în prima zi a unui conclav, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, conclavul ar putea continua câteva zile înainte. Conclavul se termină numai atunci când unul dintre cardinali va primi două treimi din voturile cardinalilor.
Cel care va fi ales acum va deveni cel de-al 267-lea pontif din istoria Bisericii Catolice.
Miercuri va fi un organizat un singur vot. Ulterior, cardinalii pot putea vota și de patru ori pe zi.
Cardinalii își vor arde buletinele după fiecare vot neconcludent și un fum negru va ieși dintr-un coș de pe acoperișul Capelei Sixtine.
De cealaltă parte, fumul alb și clopotele trase vor semnala că cei 1,4 miliarde de credincioși catolici din toată lumea au nou lider spiritual.
Înainte de conclav, cardinalul italian Giovanni Battista Re le-a spus colegilor săi că trebuie să lase deoparte „orice considerație personală” în alegerea noului pontif și ca trebuie să țină cont exclusiv „doar de binele Bisericii și al omenirii”.
Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, are 91 de ani și nu va intra în conclav, rezervat cardinalilor sub 80 de ani.
Progres versus tradiție
În ultimele zile, cardinalii au oferit evaluări diferite legate de calitățile pe care trebuie să le aibă următorul Suveran Pontif.
Unii au cerut continuarea viziunii lui Francisc, mai multă deschidere și reformă, alții au spus că vor să readucă Biserica Catolică mai aproape de tradiție.
Un număr record de 133 de cardinali din 70 de țări vor intra în Capela Sixtină. Numărul este unul în creștere de la ultimul conclav din 2013, când au votat 115 cardinali din 48 de țări.
Numărul mai mare al cardinalilor cu drept de vot e rezultatul eforturile lui Francisc de a extinde acoperirea Bisericii în regiuni îndepărtate, cu puțini catolici, remarcă Reuters.
De altfel, aproximativ 80% dintre cardinalii care intră miercuri în Capela Sixtină au fost numiți de Francisc. Observatorii spun că această proporție ar putea să crescă posibilitatea ca succesorul său să continue politicile progresiste, în ciuda rezistenței puternice a tradiționaliștilor.
Niciun favorit
Deocamdată nu a apărut niciun favorit clar, deși cardinalul italian Pietro Parolin și cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle sunt considerați principalii candidați cu șanse.
Printre alți potențiali candidați se numără francezul Jean-Marc Aveline, ungarul Peter Erdo, americanul Robert Prevost și italianul Pierbattista Pizzaballa.
Giovanni Battista Re le-a sugerat cardinalilor să caute un papă care să respecte diversitatea din cadrul Bisericii.
„Unitatea nu înseamnă uniformitate, ci o comuniune fermă și profundă în diversitate”, a spus el în predica sa.
Ca și în epoca medievală, cardinalilor li se va interzice să comunice cu străinii în timpul conclavului.
Vaticanul a luat măsuri pentru a asigura secretul votului, inclusiv dispozitive de bruiaj radio pentru a preveni orice interceptare, pe lângă obligația cardinalilor de a renunța la orice dispozitiv electronic de comunicare.
Durata medie a ultimelor zece conclavuri a fost de puțin peste trei zile și niciunul nu a durat mai mult de cinci zile. Conclavul din 2013 a durat două zile.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.