Linkuri accesibilitate

Pregătiri pentru Conclavul din 7 mai. A fost instalat coșul de fum pe Capela Sixtină de la Vatican


Cardinalii votează în secret închiși în Capel Sixtină
Cardinalii votează în secret închiși în Capel Sixtină

Vaticanul a început pregătirile pentru alegerea noului Papă. Vineri dimineață, pompierii au instalat coșul de fum pe Capela Sixtină, simbolul esențial, cel prin care se va transmite lumii întregi rezultatul voturilor din Conclav.

Reuters a publicat mai multe fotografii care surprind momentul în care pompierii Vaticanului urcă pe acoperișul Capelei Sixtine pentru a monta hornul.

Acest coș de fum special va fi folosit pentru a comunica rezultatul voturilor cardinalilor, prin tradiționalul fum alb sau fum negru, vizibil din Piața Sfântul Petru.

The Guardian scrie că instalarea coșului de fum marchează începutul oficial al pregătirilor pentru Conclavul care va începe miercuri, pe 7 mai – e vorba despre adunarea solemnă în care cardinalii aleg noul Suveran Pontif.

Dacă pe coșul instalat pe Capela Sixtină va ieși fum alb, acesta va fi semnul că un nou Papă a fost ales și că votul a fost decisiv. Dacă va ieși fum negru, va fi semn că nu s-a ajuns la un acord și că niciun Papă nu a fost ales. Cardinalii vor vota până unul dintre ei va strânge cel putin 89 de voturi.

După fiecare tur de scrutin, buletinele de vot vor fi arse, iar amestecul folosit va determina culoarea fumului.

În timpul Conclavului, cardinalii alegători sunt izolați în Capela Sixtină și nu pot comunica deloc cu exteriorul.

Conclavul începe miercuri, iar din acel moment atenția lumii catolice și nu numai se va îndrepta către hornul de pe Capela Sixtină.

În fiecare zi a voturilor, mii de credincioși se vor aduna în Piața Sfântul Petru, privind spre horn în așteptarea semnalului de fum alb care va confirma alegerea noului Papă.

Tradiția instalării coșului de fum și a comunicării rezultatului alegerii Papei prin fum alb sau negru datează din anul 1800.

De atunci, la fiecare Conclav, procesul se repetă cu aceleași reguli stricte și cu aceeași solemnitate.

Pe 21 aprilie, atunci când Papa Francisc a decedat, 252 de cardinali din întreaga lume au fost chemaţi la Roma.

Printre aceştia, cei 133 care au mai puțin de 80 de ani își vor alege succesorul - sunt 135, dar doi au declarat că sunt bolnavi - și se vor întâlni pentru a începe să voteze în secret, într-un proces care se preconizează că va dura mai multe zile.

În prima zi, miercuri, aceştia vor vota o singură dată, apoi, de joi, vor putea vota de două ori dimineaţa şi de două ori după-amiaza.

Pentru ca un cardinal să fie ales, el trebuie să obţină majoritatea necesară de două treimi, adică cel puţin 89 de voturi.

Dacă niciun candidat nu obţine suficiente voturi la primul vot de dimineaţă, cardinalii vor proceda la un al doilea vot şi numai după rezultatul acestuia va fi emis fumul.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru sesiunea de după-amiază: dacă un papă este ales în urma primului vot, fumul alb va apărea, în caz contrar, cardinalii vor proceda la un al doilea vot fără a arde buletinele de vot.

După trei zile fără succes, votarea este întreruptă pentru o zi de rugăciune. Aceasta este urmată de alte runde de vot până la alegerea finală.

Alegerea noului papă generează un interes mediatic intens în întreaga lume şi este urmărită îndeaproape şi de credincioşi.


Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG