159 de observatori internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale
159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile prezidențiale din 4 mai.
Printre obsevatorii acreditaţi pentru alegerile de duminică se numără:
- RECEF (Le Réseau des compétences électorales),
- A-WEB (Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale)
- Swiss Democracy Foundation
- Autorităţi electorale din SUA, Estonia, Lituania, Malta, Mexic, R. Moldova, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Africa de Sud, Ungaria și altele.
În același timp, la Programul de observare a alegerilor participă reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei şi Republicii Kazahstan.
De asemenea, procesul electoral din România este observat şi de reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi de jurnalişti străini acreditaţi de către AEP.
Pentru observarea alegerilor prezidenţiale de duminică au fost acreditaţi 87 de jurnalişti străini.
Lavinia Șandru, candidat din partea Partidului Umanist Social Liberal, a votat la prima oră
Candidata PUSL, Lavinia Șandru, a votat la Colegiul Dimitrie Cantemir din București.
„Am venit cu gândul şi am votat cu acelaşi gând că votul meu merge pentru România reală, votul meu împotriva abuzurilor de toate felurile care i-au făcut pe părinţii şi bunicii noştri în toţi aceşti 35 de ani să sufere, i-au făcut să trăiască în umilinţă. Am votat împotriva celor care au furat viitorul copiilor noştri, împotriva celor care i-au obligat pe românii noştri din diaspora să îşi lase totul aici şi să plece departe de casă şi de familie”, a declarat Lavinia Şandru, potrivit News.ro
Peste 125.000 de persoane au votat în primele 20 de minute de la deschiderea urnelor din țară
Peste 125.000 de persoane au votat în primele 20 de minute de la deschiderea urnelor în România, potrivit AEP.
Secții de votare în București dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere
Autoritatea Electorală Permanentă implementează în București, în premieră, la secțiile de votare 323 și 324 (Vatra Luminoasă 99) un proiect pilot prin care să sprijine persoanele cu dizabilități de vedere să voteze independent.
Secțiile de votare vor pune la dispoziția alegătorilor un suport care folosește alfabetul Braille.
Având în vedere că alegătorii cu mobilitate redusă pot vota și la altă secție de votare, dacă secția unde sunt arondați nu este accesibilă, cei care au dificultăți de vedere pot opta să meargă la aceste secții.
Alternativ, pot solicita un însoțitor care să îi ajute să își exercite dreptul de vot, la secția la care sunt arondați.