Membrii delegației vor discuta cu organizatorii alegerilor, cu alegători, cu o parte dintre candidaţi şi vor merge în secţiile de votare.
James E. Trainor, vicepreşedinte al Comisiei Electorale Federale din SUA, a declarat la sosire că s-a uitat peste documentele pe baza cărora au fost anulate alegerile.
„Sunt avocat, aşadar m-am uitat pe documentele Curţii Constituţionale în baza cărora au luat decizia, este evident că foarte multe dovezi acolo arată că au fost interferenţe externe”, a spus el.
Oficialul american a mai spus despre anularea alegerilor din noiembrie 2024: „Câteva din deciziile care au fost luate, aşa cum a spus şi vicepreşedintele Vance, sunt discutabile”.
James E. Trainor a mai afirmat că „nu este neapărat corect să fie vizat un anumit candidat pentru influenţe externe”.
„Dar, la finalul zilei, este important să excludem aceste interferenţe”, a adăugat oficialul american.
Într-un interviu la Antena 3 CNN, republicanul James E. Trainor a menționat că sunt foarte multe dovezi că alegerile din 2024 au fost deturnate.
„În cele din urmă, este important să descoperim care sunt aceste influențe străine, deoarece cel mai rău lucru care se poate întâmpla democrațiilor este ca influențele externe să vină și să înece vocea poporului”, a punctat oficialul american.
Trainor a menționat că, duminică, membrii delegației se vor afla la secțiile de votare și vor urmări cum votează oamenii.
„Este foarte bine pentru Guvern că a cerut observatorilor internaționali să vină. Acest lucru ar trebui să dea încredere românilor și să îi încurajeze să iasă la vot și să participe la aceste alegeri, pentru că puterea oricărei democrații constă în faptul că cetățenii se prezintă și își exprimă opiniile”, a subliniat vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri.
Potrivit programului oficial furnizat de Guvern, premierul Marcel Colacu a avut programată, sâmbătă, de la ora 15:00, o discuție la Palatul Victoria cu vicepreşedintele Comisiei Federale pentru Alegeri din Statele Unite ale Americii, James Edwin "Trey" Trainor III.
Potrivit unei informări de presă, premierul Marcel Ciolacu i-a spus lui James E. Trainor că „România îndeplinește toate standardele democratice în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai”.
În cadrul întâlnirii, premierul Marcel Ciolacu a punctat că atribuțiile Guvernului în ceea ce privește procesul electoral țin exclusiv de componente logistice de organizare, iar prin intermediul structurilor Ministerului Afacerilor Interne de prevenirea incidentelor în ziua votului, asigurarea pazei buletinelor de vot și a pregătirii tehnice a oamenilor din secțiile de votare.
„Guvernul nu are nicio legătură cu modul în care se exprimă votul popular, ci este implicat strict în chestiuni de organizare, atât în țară, cât și în comunitățile de români din diaspora”, a spus premierul Ciolacu.
De asemenea, prim-ministrul Ciolacu a subliniat că s-a opus vehement oricăror inițiative de a limita, cenzura sau închide diferite platforme sociale pe perioada desfășurării campaniei electorale.
Guvernul precizează că la întrevederea între premierul Marcel Ciolacu și vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri din Statele Unite ale Americii, au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Radu Oprea.
Din partea americană au mai fost prezenți ambasadoarea SUA în România Kathleen Kavalec și consilierul vicepreședintelui Comisiei Federale pentru Alegeri, Dragoș Sprînceană.
Între timp, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a avut sâmbătă o întâlnire cu James E. Trainor, vicepreşedintele Comisiei Federale pentru Alegeri, trimis de Administraţia Trump pentru observarea alegerilor din România, potrivit unor surse politice.
În cadrul discuţiei, la care a participat şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cei doi au subliniat că alegerile prezidenţiale vor fi un proces electoral democratic şi transparent.
Oficialii americani vin la București pentru a supraveghea alegerile prezidențiale după ce anul trecut au fost anulate, lucru care a atras criticile adminsitrației americane.
În februarie, la München, vicepreședintele american JD Vance a declarat că alegerile din România ar fi fost anulate în baza unor „suspiciuni șubrede” și „la presiunea enormă a vecinilor”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.