Linkuri accesibilitate

Metoda Doppelganger înainte de alegeri. ANCOM: O rețea de pagini clonate promovează mesaje politice și conținut înșelător


Pagini de social media cu un comportament neautentic coordonat, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Pagini de social media cu un comportament neautentic coordonat, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

ANCOM avertizează că o amplă campanie de dezinformare, cu legături în Rusia, are loc în limba română pe rețelele sociale. Paginile mai multor instituții și redacții au fost clonate pentru a afișa știri politice și mesaje false. Începând de vineri, românii votează în alegerile prezidențiale.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) transmite vineri seară că a identificat o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale, cu scopul de a promova „conținut înșelător, pe teme sociale, politice, economice sau de sănătate în scopul inducerii în eroare a populației și influențării în mod negativ a percepției acesteia”.

Printre instituțiile enumerate de ANCOM a căror identitate a fost furată se numără Guvernul României ori Ministerul Sănătății, precum și redacții din România: TVR 1, Digi24, HotNews, Adevărul ori Libertatea.

Exemple de pagini clonate furnizate de ANCOM.
Exemple de pagini clonate furnizate de ANCOM.

„Campania informațională este una complexă, derulată sub limita de detecție a anomaliilor și vizează utilizarea unor tactici specifice, precum exploatarea algoritmilor social media, utilizarea de conținut generat de AI, constituirea unor narative subliminale, utilizarea de reclame adaptate specificului audiențelor vulnerabile, precum și activități trans-sectoriale de activare a unor reacții în societate”, acuză ANCOM.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că au fost raportate peste 150 de pagini şi conturi neautentice, care funcționează după următoarea schemă: Pagini false → Reclame false → Site-uri clickbait → Redirecţionare → Site-uri clonate Doppelganger.

Pasul 1: Paginile false postează masiv conţinut emoţional pentru a atrage atenţia.

Pasul 2: Utilizatorii sunt atraşi să acceseze reclame ascunse în site-uri cu titluri senzaţionale.

Pasul 3: Reclamele sunt administrate de companii suspecte, cu finanţare externă ostilă.

Pasul 4: Utilizatorii sunt direcţionaţi către site-uri clonate care seamănă cu cele oficiale, unde sunt expuşi la informaţii false.

Prin aceste pagini clonate, utilizatorii sunt redirecționați către spații publicitare malițioase, unde sunt postate reclame sub forma unor știri false, prezente pe site-uri autohtone de tip clickbait.
Prin aceste pagini clonate, utilizatorii sunt redirecționați către spații publicitare malițioase, unde sunt postate reclame sub forma unor știri false, prezente pe site-uri autohtone de tip clickbait.

Potrivit autorității de reglementare în comunicații, aceleași pagini clonate sunt utilizate pentru „realizarea unor activități de micro profilare care să permită definirea unor audiențe vulnerabile la narativele de dezinformare și calibrarea mesajelor în funcție de nișe emoționale”.

Instituția mai spune că aceste acțiuni de influențare a opiniei publice nu vizează promovarea unor entități specifice, ci „amplificarea la nivelul mentalului colectiv a unor nemulțumiri sociale, economice și politice cu scopul polarizării societății și scăderii încrederii populației în autoritățile publice”.

În urma acestor acțiuni este limitată capacitatea de reacție a statului, precum și influențarea deciziilor la nivel național, mai spune ANCOM.

Doppelganger = tactică FIMI (ingerințe și acțiuni străine de manipulare a informațiilor) favorizată de Kremlin prin care le sunt atribuite știri false instituțiilor media de renume sau celebrităților, prin furtul de identitate, pentru ca propaganda Rusiei să ajungă într-o societate.

Metoda Doppelganger, pe care o menționează ANCOM, este una cunoscută și asociată acestor activități cu legături în Federația Rusă.

O investigație din septembrie 2024, de exemplu, a arătat public înregistrări scurse dintr-o campanie rusă de dezinformare.

Investigația de presă a dezvăluit modul în care Moscova a încercat să discrediteze Ucraina și guvernele occidentale care o sprijină. Aceeași campanie a avut ca scop creșterea sprijinului pentru partidele politice de extremă dreaptă din Uniunea Europeană.

ANCOM mai spune în comunicatul de vineri că a observat rețelele de pagini și conturi neautentice - Facebook, potrivit imaginilor furnizate - care aveau „un nivel coordonat al postărilor și conținutului acestora pentru a determina o interacțiune foarte ridicată în mod artificial”.

„Aceste pagini distribuie în mod sistematic conținut generat de AI (atât imagini, cât și scris) în special subiecte cu impact emoțional pentru a genera reacții și din partea unor utilizatori reali.”

Reclame malițioase cu legături în Rusia

În acest ecosistem, spune ANCOM, au fost identificate link-uri care redirecționează utilizatorii către paginile clonate, prin intermediul unor reclame malițioase, utilizate drept „trambuline”, și care sunt prezente pe site-uri autohtone, în special de tip clickbait, precum cezicelumea.ro, surse.eu stiricalitative.ro, dromania.ro, redactia.ro, viralnews.ro, lendermagazin.ro.

„Reclamele malițioase se prezintă sub forma unor titluri false de știri, spațiile publicitare în care acestea sunt postate fiind contractate de companiile de publicitate care utilizează tehnologia «native ads» - Adskeeper, Geozo, Adnow și MGID, semnalate anterior în spațiul public pentru legături directe cu Federația Rusă.

Spre exemplu, compania Adnow este subiectul unor investigații extinse în alte state membre, dar și în România, pentru implicarea în operațiuni informaționale în favoarea serviciilor de informații ale Federației Ruse.”

Sursa: Comunicat ANCOM din 2 mai 2025

ANCOM subliniază că pe site-urile clonate se regăsesc reclame atât în limba română, cât și într-o altă limbă străină – rusă – care promovează conținut înșelător similar.

Reclamele ar fi plătite prin intermediul unor pagini și conturi de socializare fictive.

„Întreaga infrastructură este susținută prin intermediul paginilor în cauză care distribuie elemente de conținut generate de inteligența artificială menționate mai sus.”

ANCOM mai spune că autoritățile care au responsabilități în acest domeniu „acționează în mod coordonat pentru contracararea acestor acțiuni malițioase de influențare și limitarea efectelor acestora asupra populației, în parteneriat cu furnizorii de servicii de internet și platforma de socializare în cauză”.

„Investigațiile și verificările sunt în desfășurare, urmărindu-se stabilirea și indisponibilizarea întregii infrastructuri digitale care susține ecosistemul prezentat, respectiv identificarea și tragerea la răspundere a entităților implicate.”

„Pentru a evita inducerea în eroare prin intermediul mecanismului expus, este recomandat ca paginile oficiale de internet ale instituțiilor publice sau entităților mass-media în cauză să fie accesate în mod direct”, mai spune ANCOM.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG