Nicușor Dan îl acuză pe Crin Antonescu că ar fi „devalizat” 34 de hectare de teren
Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu că, atunci când a fost ministrul al Tineretului și Sportului (1997 – 2000), ar fi scos din domeniul public aproximativ 34 de hectare de teren în mai multe zone ale Bucureștiului și le-ar fi cedat unor dezvoltatori imobiliari, motiv pentru care unul dintre subordonații săi a fost condamnat la șase ani de închisoare.
„Șeful de atunci al Biroului pentru Turism și Tineret a fost condamnat la închisoare. (...) Instanța a decis că s-a încălcat legea. Responsabilitatea BTT aparținea Ministerului Tineretului și Sportului, Crin Antonescu era ministru.”
„Niciodată nu am fost informat că un procuror îmi cercetează activitatea, niciodată nu am fost acuzat. Domnul Nicușor Dan are referatul procurorilor. Vă rog, contractul cu semnătura mea. Trebuie să aveți probe”, i-a răspuns Crin Antonescu, adăugând că ia în calcul să-l dea în judecată pe primarul general.
„Devalizare”, a continuat Dan, precizând ulterior că ar fi fost vorba de subordonații lui Crin Antonescu.
„Semnăturile și contractele. Ori domnul Nicușor Dan este manipulat, ori este un calomniator”, a mai spus candidatul PSD-PNL-UDMR.
Ar mai fi premier Marcel Ciolacu?
Crin Antonescu: „Suntem într-o situație economică grea, cu inflație mare, deficit cel mai mare din Europa. Cine vă spune că, devenit președinte, îl menține sau demite pe Marcel Ciolacu, vă minte. Dacă devin președinte, mă voi așeza la masă cu guvernul care e în funcție și vom discuta”.
Nicușor Dan: „În prima zi la primăria Capitalei am fost într-o situație identică. Dacă voi fi ales președinte, primul lucru voi discuta despre situația economică. Dacă românii votează Nicușor Dan, înseamnă că nu mai au încredere în actualul sistem. Marcel Ciolacu trebuie să facă gestul de onoare”.
Elena Lasconi: „Marcel Ciolacu nu o să mai fie premier cu mine președinte. A dus țara asta în gard. Aveți dreptate, domnule Antonescu, e o telenovelă electorală.”
Întrebările Elenei Lasconi către oponenți și răspunsurile acestora
Lasconi l-a întrebat pe Dan dacă s-a „milogit” la PSD și PNL să-l susțină în alegeri.
Nicușor Dan: „În data de 25 noiembrie, la 4 dimineața, pe contul meu de Facebook am trimis un mesaj în care am îndemnat românii din străinătate să vă voteze, pentru a evita o finală Simion-Ciolacu. Dincolo de toate sentimetele pe care fiecare le trăiește, eu cred că trebuie să ne uităm la poporul român.”
Lasconi l-a întrebat pe Antonescu despre „lovitura de stat” din 2012 și l-a acuzat că a „călcat în picioare statul de drept”.
Crin Antonescu: „Ar trebui să o întreb cum anume am încălcat valorile statului de drept. Reamintesc că în 2012 s-a întâmplat următorul lucru: s-a produs o suspendare a președintelui Băsescu. Ea s-a desfășurat după toate regulile, a fost validată de CCR, a fost referendum, în urma deciziei CCR discutate și discutabile, favorabile, lui Băsescu, el și-a reluat locul. Despre ce au fost unii oripilați e altceva. Nu a fost nicio încălcare a statului de drept.”
Despre planurile de pace pentru Ucraina
Crin Antonescu: „Trei interese majore. Granița rusă, cât mai departe de granița României. Să existe o păstrare a respectării dreptului internațional. E un moment în care se verifică opțiuni. Opțiunea României în interiorul UE înseamnă o eficiență a acțiunilor noastre. Nu-mi permit să îi dau sfaturi președintelui Zelenski.”
Nicușor Dan: „E foarte important ca statele europene să nu premieze agresorul. Una e să ai Ucraina vecin, alta e să ai Rusia vecin. Securitatea României și Republicii Moldova depind de modul în care se va sfârși războiul în Ucraina.”
Elena Lasconi: „În calitate de președinte nu voi recunoaște Crimeea ca fiind parte a Rusiei. Așa ceva nu este permis. Dacă aș fi președintele Ucrainei, nu aș ceda un centimetru de pământ. Despre pace trebuie să vorbească doar ucrainenii”.