Linkuri accesibilitate

Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, candidații care au participat la dezbaterea organizată de televiziunea Digi24.
Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, candidații care au participat la dezbaterea organizată de televiziunea Digi24.

Dezbatere prezidențială. Atacuri între candidați. Ce spun Antonescu, Dan și Lasconi despre taxe, război și schimbarea premierului

Prima dezbatere prezidențială dintre cele trei organizate de televiziuni a avut loc luni seară, la Digi24. Marți - TVR; miercuri - Antena 3 CNN. Primul tur al alegerilor este programat pe 4 mai.

Principalele detalii despre dezbatere

17:40 28.4.2025

Trei dezbateri în trei zile. Doar 4 dintre cei 11 candidați participă la cea de luni

Dezbaterea prezidențială de luni, 28 aprilie, este organizată de televiziunea Digi24, de la ora 20:00, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

Candidații prezenți la dezbaterea Digi24:

  • George Simion (AUR)
  • Nicușor Dan (independent)
  • Crin Antonescu (PSD, PNL, UDMR și Minorități)
  • Elena Lasconi (USR)

De ce nu participă Victor Ponta la dezbatere

Victor Ponta (independent) și-a anunțat retragerea cu câteva ore înainte de startul dezabaterii și a invocat critici cu privire la criteriile de selecție.

„Nu voi participa la dezbateri care invită doar candidați susținuți de partidele care cheltuie lunar milioane de lei din banii publici; nici la selecția candidaților pe baza unor sondaje plătite de aceleași partide, din bani publici, sondaje care s-au dovedit atât de false la alegerile din noiembrie 2024”, a transmis el.

Televiziunea Digi24 spune că a ales să invite doar principalii candidați la alegerile prezidențiale, și nu pe toți 11, deoarece dezbaterea „nu se poate întinde pe o durată nelimitată de timp, iar confruntarea risca să fie diluată dacă ar fi fost prezenți prea mulți candidați”.

Următoarele dezbateri sunt programate:

29 aprilie - TVR (Palatul Cotroceni)

30 aprilie - Antena 3 CNN (Palatul Parlamentului).

Inițiativa de a organiza dezbateri la Cotroceni îi aparține președintelui interimar, Ilie Bolojan, în ceea ce a descris o inițiativă mai amplă de a face mai accesibilă Președinția.

Ultima dezbatere între candidații cu șanse la funcția de președinte a avut loc în toamna lui 2014, între candidatul PNL, Klaus Iohannis, și cel al PSD, Victor Ponta – asta deoarece la dezbaterea organizată pentru alegerile anulate de anul trecut, principalii candidații cu șanse în sondaje – Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) – au lipsit.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

18:06 28.4.2025

Cine sunt cei 11 candidați de la alegerile organizate pe 4 mai 2025

Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea candidaților pe buletinul de vot:

Noile alegeri din 4/18 mai au fost organizate după ce alegerile din noembrie/decembrie 2024 au fost anulate – fără precedent în istoria României.

„Procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, a motivat Curtea Constituțională, pe 6 decembrie, atunci când cei nouă judecători ai Curții Constituționale au adoptat în unanimitate anularea alegerilor.

De asemenea, CCR a invocat Legea 370/2004, care permite anularea alegerilor în cazul unei fraude care afectează atribuirea mandatului, precum și jurisprudența CEDO care subliniază importanța alegerilor libere ca pilon al democrației.

Ulterior, în martie, CCR a respins, tot în unanimitate, candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Conform unor rapoarte la serviciilor de informații, desecretizare de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, politicianul pro-rus a beneficiat de promovare agresivă pe rețelele sociale – zeci de mii de conturi de TikTok l-ar fi propulsat pe Georgescu în turul al doilea, deși cu două săptămâni înaintea alegerilor puțină lume știa cine este.

Călin Georgescu a beneficiat de această campanie în condițiile în care el a raportat zero venituri și cheltuieli în campanie.

18:08 28.4.2025

Portretele principalilor candidați la alegerile din mai

Europa Liberă a făcut portretele principalilor candidați la alegerile din 4 mai, conform sondajelor de opinie publicate până acum.

19:29 28.4.2025

4 mai – ziua votului

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025 a început oficial pe 4 aprilie și se încheie pe 3 mai, la ora 07:00. Pentru această rundă de alegeri, unele reguli au fost înăsprite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Calendarul primului tur al alegerilor prezidențiale 2025

  • 4 aprilie - începerea campaniei electorale care se încheie pe 3 mai la ora 7:00
  • 2 mai - de la ora 7:00 începe votarea în străinătate, care se încheie la ora 21:00
  • 3 mai - între orele 7:00 și 21:00 - a doua zi a votului în străinătate (alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei așteptând să intre, pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mai târziu la ora 23:59)
  • 4 mai - a treia zi de vot în diaspora
  • 4 mai, ora 7:00 - începerea votului în secțiile de votare din România. Secțiile se închid la ora 21:00.
  • 6 mai ora 24:00 - formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală cu dovezi și motivații către CCR
  • 8 mai - înaintarea către Curtea Constituțională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votului întocmite de birourile electorale județene, ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile din străinătate și birourile secțiilor de votare.


După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile și publică rezultatele în Monitorul Oficial.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG