Dezbaterea prezidențială a început
Dezbaterea prezidențială de la Palatul Cotroceni a început.
Ordinea în care candidații vor răspunde la întrebări este următoarea, conform tragerii la sorți:
- Crin Antonescu - candidatul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-Minorități
- Nicușor Dan - independent, primarul general al Capitalei
- Elena Lasconi - candidata USR
- George Simion - candidatul AUR
George Simion a plecat de la dezbatere
Candidatul AUR, George Simion, a plecat de la dezbaterea organizată de Digi24 și a dat de înțeles că nu va participa nici la celelalte două, de la TVR, de marți, respectiv cea de miercuri, de la Antena 3 CNN.
El a spus că în zilele următoare, până la alegeri, va face campanie electorală în țară.
Înainte să plece, Simion i-a dăruit Elenei Lasconi un buchet cu flori și a acuzat anularea alegerilor de la finalul anului trecut: „Dintre toți candidații de aici, doamna Lasconi este singura care chiar a fost votată de români și care trebuia să meargă la confruntarea finală cu Călin Georgescu”.
„Felul în care a fost călcată în picioare democrația și cum s-a desfășurat această campanie, m-a făcut să mă decid că din respect pentru democrația și pentru vocea poporului român nu pot să girez această dezbatere și din respect pentru omul care trebuia să fie aici și omul care a fost ales de către români, în această săptămână voi fi în țară pentru români.”
În urma alegerilor anulate din 24 noiembrie, în turul al doilea s-au calificat candidatul pro-rus Călin Georgescu, în anturajul căruia George Simion a intrat public în ultimele luni, și Elena Lasconi.
Ce spun cei trei rămași la dezbatere despre anularea alegerilor
Crin Antonescu: „Am să spun limpede că a fost un moment critic în democrația românească, un moment traumatic, s-au pierdut 9 milioane de voturi. Mergem mai departe. În mandatul meu de președinte așa ceva nu se va întâmpla.”
Nicușor Dan: „Anularea alegerilor a dovedit slăbiciunea statului român. Instituțiile nu au prevenit acest lucru. Încă nu avem o explicație concretă a fenomenului. Știm că un candidat a declarat cheltuieli zero și știm că a fost o plată de cel puțin un milion de euro. A avut o campanie sofisticată. Au fost și niște chestiuni tehnice, a existat o tehnologie care a manipulat. A fost viciat rezultatul alegerilor.”
Elena Lasconi: „A fost o decizie nedemocratică. domnul Antonescu spunea că dacă va fi președinte așa ceva nu se va întâmpla. În 2012 a încercat o lovitură de stat. A fost o decizie prin care nu ni s-a dat dreptul de a ne apăra. S-au schimbat lucrurile ca în acest moment să fie în cursă candidați ai sistemului.”
Despre planurile de pace pentru Ucraina
Crin Antonescu: „Trei interese majore. Granița rusă, cât mai departe de granița României. Să existe o păstrare a respectării dreptului internațional. E un moment în care se verifică opțiuni. Opțiunea României în interiorul UE înseamnă o eficiență a acțiunilor noastre. Nu-mi permit să îi dau sfaturi președintelui Zelenski.”
Nicușor Dan: „E foarte important ca statele europene să nu premieze agresorul. Una e să ai Ucraina vecin, alta e să ai Rusia vecin. Securitatea României și Republicii Moldova depind de modul în care se va sfârși războiul în Ucraina.”
Elena Lasconi: „În calitate de președinte nu voi recunoaște Crimeea ca fiind parte a Rusiei. Așa ceva nu este permis. Dacă aș fi președintele Ucrainei, nu aș ceda un centimetru de pământ. Despre pace trebuie să vorbească doar ucrainenii”.