Aflat la Parlamentul European, George Simion a fost întrebat despre programul lui de candidat de către o jurnalistă de la ProTV.
Crispat și nervos, Simion a răspuns: „Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’”.
Remarca pare a se referi la contracandidatul său la Președinția României, Nicușor Dan.
Redăm mai jos dialogul avut de George Simion cu jurnalista de la ProTV:
– Camelia Donțu: Și un mesaj pentru cei din România?
– George Simion: Gânduri bune, doamnă!
– Camelia Donțu: Care este programul dumneavoastră?
– George Simion: Doamnă, v-am trimis un comunicat de presă. Dumneavoastră, și în Parlamentul European hărțuiți lumea?
– Camelia Donțu: Nu hărțuiesc. Camelia Donțu, Știrile ProTV. Nu stați de vorbă cu noi?
– George Simion: Păi, da, dar nu vedeți cum vă purtați? Nu se poartă așa.
– Camelia Donțu: Deci, ne puteți oferi o declarație despre întâlnirile de astăzi?
– George Simion: Sigur, am trimis un comunicat de presă, cum se face. Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”.
Ulterior acestui dialog, George Simion a declarat, într-o întâlnire cu românii din Belgia, că își cere scuze că l-a făcut „autist” pe Nicușor Dan, că nu a folosit cuvintele potrivite și că, de fapt, voia să spună că e „securist”, „nazist”, „marxist”, „coldist” și ”„soroșist”, transmite G4Media.
Candidatul independent Nicușor Dan a reacționat printr-o postare pe rețelele sociale, în care a spus că este „intolerabil să jignești sute de mii de copii și adulți cu tulburări de spectru autist din România.”
„Să vrei să fii președinte și să spui autist ca pe o injurie este inacceptabil. Condamn cu fermitate acest mesaj lipsit de umanitate, nedemn nu doar pentru campania electorală, ci pentru orice om decent și cu înțelegere față de semenii săi. Președintele României, oricare dintre noi doi va ajunge la Cotroceni, trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor și să îi înțeleagă, accepte și ajute în aceeași măsură, indiferent de suferințele lor”, a transmis Nicușor Dan.
Asociația „Autism România” spune că, prin mesajul său, George Simion jignește persoanele care suferă de această afecțiune, pe care le pune într-o lumină proastă.
„Noi dezaprobăm profund faptul că politicienii folosesc termenul autist abuziv și denigrator. Acesta este sensul pe care îl vedem noi la politicieni în general și în mod particular acum la dl Simion. Domnul Simion a folosit de mai multe ori termenul de autist în decursul istoriei dumneralui de politician. Noi am sesizat în 2021 Consiliul Național de Combatere a Discriminării cu privire la declarațiile pe care atunci le-a făcut George Simion tot în context politic și care au adus atingere persoanelor autiste, dar instituția nu l-a sancționat, a considerat că e o opinie și că nu aduce atingere persoanelor autiste”, a spus Liuba Iacoblev de la „Autism România”.
De asemenea, o altă asociație specializată în recuperarea și integrarea copiilor si tinerilor cu autism si TSAN - Voice Autism - arată într-o declarație că folosirea cuvântului „autist” ca insultă nu este o simplă scăpare de limbaj.
„Asistăm la o demonstrație de ignoranță și dispreț față de sute de mii de persoane și familii care trăiesc cu autism în România”, spune Voice Autism.
„Nu vom tolera ca neurodiversitatea să fie folosită ca armă de discreditare. Nu este doar o lipsă de respect. Este o violare a demnității umane. Este un atac direct la munca specialiștilor, la efortul părinților și la lupta zilnică a copiilor și adulților cu autism pentru incluziune și respect”, arată Voice Autism.
Președintele CNCD: Ce vor face părinţii acelor copii care oricum sunt etichetaţi, stigmatizaţi şi hărţuiţi în şcoli?
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, afirmă pentru News.ro că un „astfel de comportament” este „nedemn pentru un candidat la funcţia supremă în stat”.
„Mă întreb ce vor face părinţii acelor copii care oricum sunt etichetaţi, stigmatizaţi şi hărţuiţi în şcoli? Ce vor face aceste familii, prietenii acestor cetăţeni sau cineva care nu are o funcţie publică precum Nicuşor Dan şi va fi etichetat sau atacat în acest fel?”, a declarat preşedintele CNCD.
Csaba Asztalos a mai spus că, dacă va primi plângeri în acest caz, CNCD va face „procedura de citare” şi le va soluţiona.
Nu este prima dată George Simion este reclamat la CNCD din cauza declarațiilor care aduc atingere persoanelor cu autism.
Pe 25 aprilie 2025, Asociația suntAutist l-a reclamat pe George Simion din cauza unor declarații făcute la înterviul realizat de Adrian Artene la podcastul „Altceva” în data de 22 aprilie.
Atunci, George Simion a utilizat termenul „autist” tot ca insultă politică.
În comunicatul transmis presei, Asociația suntAutist a afirmat că își exprimă indignarea față de aceste declarații și cere ca politicianul să adreseze scuze publice față de comunitatea autistă. De asemenea, Asociația Sunt Austist a solicitat intervenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
„Asociația suntAutist condamnă utilizarea peiorativă a termenului autist în discursul politic al lui George Simion”, se arată în coomunicatul de presă.
Ce este „autismul”
Termenul de „autism” acoperă, în sensul larg, „tulburări din spectrul autismului”.
Din punct de vedere medical, Ministerul Sănătății descrie afecțiunea ca o afectare permanentă a capacităţii de relaţionare socială a unei persoane, „printr-o deviere a comunicării şi patternuri comportamentale restrictive, stereotipe.”
Cei care suferă de tulburări din spectrul autist au probleme în a dezvolta relații sociale, în a dialoga cu cei din jur sau în a-și exprima emoțiile.
Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.
În ultimii ani, Consiliul Național de Combatere a Discriminării a soluționat nenumărate acțiuni prin care se cerea tragerea la răspundere a celor care au discriminat persoane care suferă de această afecțiune.
Un caz celebru a avut loc în 2018, când Viorica Dăncilă, pe atunci premierul României, i-a numit „autiști” pe cei care ar „dezinforma Uniunea Europeană”, pe motiv că „știu realitatea, dar nu vor să o accepte”.
Ulterior, ea și-a cerut scuze spunând că „prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului”.
Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea vorbea în 2015 despre legile siguranței și la găsirea unei formule în acord cu Constituția și drepturile fundamentale. Dragnea declara atunci că sub nicio formă nu trebuie să fim „autiști” să ignorăm riscurile zonei în care se află România. Ulterior și el și-a cerut scuze public.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.