Actualizare 18:25 - Marcel Ciolacu şi-a anunţat, luni, colegii din partid, într-o întâlnire informală, că îşi depune mandatul de preşedinte al formaţiunii, la Consiliul Naţional de marţi, când conducerea PSD se reuneşte după alegerile prezidenţiale, scrie News.ro care citează surse din partid.
Conducerea PSD trebuie să stabilească formula de conducere, până la congresul partidului, în contextul în care în perioada următoare urmează să aibă loc negocieri ale partidelor pro-occidentale cu preşedintele ales, Nicuşor Dan.
Pentru şefia partidului au fost vehiculate nume precum Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă, Bogdan Ivan, Victor Negrescu, dar şi varianta unei conduceri colective, din mai mulţi lideri.
Liderii PSD s-au reunit, luni, într-o întâlnire informala, la Vila Lac, pentru pregătirea şedinţei conducerii, de marţi.
Știrea inițială
Decizia românilor din 18 mai, de a-l alege președinte pe independentul Nicușor Dan, îi găsește pe liderii Partidului Social Democrat (PSD) - cel mai mare partid parlamentar din România și, din acest motiv, imposibil de omis în viitoarea ecuație guvernamentală - pe poziții radical diferite.
„Este evident că românii au dat o lecție de democrație, atât clasei politice, cât și Europei, în ansamblu, pentru că au venit în număr atât de mare pentru a susține calea europeană și calea democratică pentru țara noastră”, a declarat luni europarlamentarul Victor Negrescu (PSD), vicepreședinte al Parlamentului European, la Digi24.
Pe 18 mai, România a înregistrat cea mai mare prezență la vot din ultimele trei decenii – peste 11,64 milioane de votanți. Mai mulți au fost doar la alegerile din 1996 (peste 13 milioane), câștigate de Emil Constantinescu, sau cele din 1990 (14,82 milioane) și 1992 (12,15 milioane), câștigate de Ion Iliescu. Configurația demografică a României era însă, la acel moment, alta: diaspora era doar o mică parte din cele aproape cele cinci milioane de români care trăiesc azi în străinătate.
„Pe 18 mai a fost mai mult decât un vot pentru un candidat, a fost un vot pentru aceste principii democratice, iar românii au transmis un semnal clar că își doresc ca decidenții să procedeze altfel, să existe o schimbare în bine și, totodată, ca cei care sunt implicați politic să facă mai multe pentru ei”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului European.
Schimbarea în bine de care vorbește social-democratul Negrescu ar trebui produsă în primul rând de noua echipă de la Palatul Victoria.
Or, aici, social – democrații, au în față trei ipoteze:
- implicare directă: vin cu miniștri proprii într-o nouă Coaliție cu partidele pro-europene, așa încât măsurile tranșante de reformă să aibă susținerea politică necesară ca să fie puse și în practică;
- susțin din opoziție un nou guvern, doar în momentele cheie (cum ar fi învestirea sau măsuri agreate din start) și controlează permanent situația, având la îndemână o eventuală moțiune de cenzură;
- nu sprijină în niciun fel noul guvern (interimatul lui Cătălin Predoiu expiră în câteva săptămâni), declanșează o criză guvernamentală, urmată de alegeri anticipate, anticipatele fiind respinse atât de președintele ales, cât și de președintele interimar Ilie Bolojan, la rândul său un politician cu o cotă de încredere foarte mare în rândul românilor.
Opiniile liderilor din partid sunt împărțite, iar o decizie ar putea fi luată în Consiliul Politic Național al PSD de marți, 19 mai.
Guvernare cu regândirea politicilor PSD
În opinia influentului europarlamentar PSD, Victor Negrescu, formațiunea politică din care face parte ar trebui să fie parte integrantă dintr-o coaliție de guvernare care să implice partidele proeuropene.
„Cred că Partidul Social Democrat trebuie să gândească soluția cea mai bună pentru români, în așa fel încât oamenii să aibă încredere în noi. Așa că trebuie să avem un dialog, să vedem care sunt soluțiile pe masă, care sunt variantele posibile și, la finalul zilei, să punem pe primul loc interesul românilor, nicidecum prin interes politic”, a afirmat Negrescu.
Victor Negrescu nu pare însă a fi de acord ca PSD să intre la guvernare cu prețul cedării funcției de premier Partidului Național Liberal, în contextul în care președintele ales Nicușor Dan a vorbit în repetate rânduri că l-ar dori premier pe liberalul Ilie Bolojan.
„Cu tot respectul pentru orice personalitate politică, trebuie să respectăm această pondere parlamentară. Nu mi se pare nici acest lucru drept, să vorbim despre o persoană. Ne trebuie o echipă, dacă se va forma un guvern și echipa va fi cea care poate să facă reformele necesare, un premier fără miniștri buni nu poate face treabă. Degeaba ai miniștrii buni dacă premierul nu e în stare să coaguleze echipa. Haideți să punem lucrurile acestea pe primul loc și de acolo vom porni discuția”, a transmis Negrescu.
Vicepreședintele Parlamentului European nu ar fi de acord însă cu trecerea în opoziție: „Eu nu-mi doresc ca PSD să fie din nou un sac de box pentru alte partide politice. Îmi doresc ca PSD să poată să promoveze politica sa și aceasta va fi discuția care se va purta în interiorul partidului. Să vedem cum vom face lucrul acesta, fie la guvernare, fie cu noi, susținând guvernul. Cu siguranță, vom avea un guvern pro-european”, a concluzionat Negrescu.
Cu 122 de parlamentari, PSD este gruparea care poate oferi majoritatea necesară, de 233 de voturi, unei posibile alianțe PNL (71 parlamentari) – USR (59 parlamentari) – UDMR (32 parlamentari) – minoritățile (17).
„Înțelegem votul de ieri, încrederea cu care a fost învestit Nicușor Dan, dar trebuie ținut cont și de rezultatul alegerilor parlamentare, acolo unde PSD s-a aflat pe prima poziție”, a declarat la Digi 24 Alfred Simonis (PSD), președintele Consiliului Județean Timiș.
„Fără PSD nu se poate face guvern în acest moment, în actuala configurație din Parlament. Că decizia înseamnă intrarea la Guvernare sau susținerea unui guvern din care PSD să nu facă parte, e o decizie pe care partidul o va lua zilele următoare”, a mai spus Simonis.
Întrebat dacă ar accepta varianta unui premier propus de PNL, Alfred Simonis a răspuns mai degrabă în ideea în care ar putea opta pentru opoziție.
„Acea strategie care a fost pierzătoare până acum: toate partidele la guvernare și extremiștii în opoziție - mi se pare o greșeală (în realitate și pro-europenii de la USR sunt în opoziție, n.r.). Cred că ne-a trecut glonțul pe la ureche, iar continuare în același fel ar însemna doar că am câștigat timp, nu că am câștigat războiul. Cred că un partid pro-european, fie că e PNL, fie că e PSD, ar trebui să rămână în opoziție, să coaguleze nemulțumirile care, evident, se vor naște în perioada următoare”, consideră Simonis.
Totuși, în acest moment, nu se pune problema trecerii PSD în opoziție nici din perspectiva lui Ilie Bolojan însuși.
Intervievat la Europa Liberă și întrebat direct dacă este de acord să devină următorul premier al României, Ilie Bolojan a răspuns: „Sunt dispus să purtăm o discuţie cât se poate de serioasă pentru a se ajunge la o soluţie de guvern stabil în aşa fel încât să facem ceea ce trebuie pentru România”.
Există însă și social - democrați care ar dori să rămână la guvernare cu Ilie Bolojan premier. Constantin Toma, primarul Buzăului, este unul dintre ei.
„Este nevoie de un guvern care să aibă susținere puternică în Parlament. Suntem într-o situație foarte proastă – și o știm cu toții – din punct de vedere economic și poate să și să rămână la guvernare, doar să fie adeptul și să și promoveze reforme, reforme care trebuiau începute de mult”, a declarat pentru Europa Liberă primarul Constantin Toma.
„Chiar dacă sunt PSD-ist, Ilie Bolojan este cea mai bună soluție pentru România în momentul ăsta. Este singurul din cei cu imagine la nivel național care poate arăta ceva ce a realizat. Mă refer la cum arată Oradea și județul Bihor. Practic, Oradea poate fi decupată și pusă oriunde în Europa dezvoltată și nu faci nicio diferență”, consideră Toma.
Edilul respinge ideea intrării în opoziție doar de teama că va urma o perioadă în care trebuie luate măsuri nepopulare.
„Există și această idee, să vină nenorocirea peste alții, nu peste noi, că noi, dacă n-am fost la guvernare, dacă vor fi luate măsuri de austeritate, și vor fi luate, nu vom fi noi implicați. Dar dacă judeci în felul ăsta, cum s-a încercat și cu Simion (în campania electorală, n.r.), în sensul în care PSD-ul și-a declarat neutralitatea atunci când era vorba de a alege între fascism și democrație, cred că a fost o măsură foarte proastă și practic PSD-ul a rămas între două ape”, a declarat primarul Buzăului.
Declarația primarului social-democrat de Buzău pune punctul pe „i” și descrie exact „elefantul din încăpere” în ceea ce privește mandatul lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD.
În noiembrie 2024, Marcel Ciolacu a fost primul candidat din istoria PSD care a nu a reușit să se califice în finala prezidențială. El a pierdut cursa în favoarea politicianului pro-rus, Călin Georgescu (locul I) și a președintei USR, la acea dată, Elena Lasconi (locul II).
Ulterior, în această primăvară a mizat pe candidatul ex-liberal, dar ne-pesedist, Crin Antonescu, de asemenea, un eșec.
Imediat după 4 mai, în zilele cheie ale campaniei electorale pentru turul II, Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea Guvernului României, lăsând țara cu un președinte interimar și un premier interimar, exact în momentul în celui mai grav risc anti-democratic vreme de decenii, după cum remarcă observatorii.
Cu câteva zile înainte de turul II, șefa Grupului Social & Democrat din PE, Iratxe García, alături de liderul Socialiștilor Europeni, Stefan Löfven, au avertizat aripa PSD interesată de o mezalianță cu AUR, în cazul în care Simion ar fi câștigat Cotrocenii, să nu accepte nicio coaliție cu extremiștii. Ei au îndemnat PSD să îl susțină în alegeri pe Nicușor Dan.
Neasumarea de către PSD a sprijinirii taberei pro-europene la 18 mai a sporit riscul destabilizării Flancului Estic al NATO, cu efecte negative asupra ajutorării Ucrainei în fața Rusiei, după cum au comentat experții contactați de Europa Liberă, dar și alte media occidentale, de la Politico, la BBC și Washington Post.
Cât mai rezistă actuala conducere a PSD
Aflat în fruntea social – democraților din noiembrie 2019, Marcel Ciolacu este cel mai longeviv lider al partidului, după Ion Iliescu însuși.
Marcel Ciolacu a reușit să supraviețuiască în această postură inclusiv după ce, în premieră, PSD nu a avut candidat în al doilea tur al prezidențialelor la alegerile din decembrie 2024 și nici la actualele runde, din luna mai. Va supraviețui noii realități politice Marcel Ciolacu?
„A fost un premier al Partidului Social Democrat cu rezultate pe multe paliere, un lider al partidului pentru mult timp și cred că răspunsul trebuie să vină de la domnia sa și așa vom proceda. Nu cred că vom avea o noapte a cuțitelor lungi sau o luptă pentru putere. Vom avea mai degrabă un dialog și sper că în dialog să iasă soluția viabilă pentru partid și pentru România, pentru că totuși este cel mai mare partid politic din România și trebuie să ne asumăm responsabilități, trebuie să jucăm acest rol, dar abordând lucrurile așa cum au cerut românii, inclusiv prin votul lor la aceste alegeri prezidențiale”, a răspuns europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) pentru Digi24.
În opinia sa, schimbarea ar trebui să fie mult mai profundă, vizând inclusiv modul cum vor alege să facă politică.
„Partidul Social Democrat a avut multe victorii, și înfrângeri, sub conducerea lui Marcel Ciolacu. A stabilizat partidul în 2019, am câștigat alegerile parlamentare de două ori, a guvernat România, s-au făcut investiții importante. E o analiză pe care trebuie să o facă domnia sa și noi, în cadrul partidului”, a spus Alfred Simonis la Digi24, în momentul în care a fost întrebat dacă ar trebui sau nu Marcel Ciolacu să renunțe la funcția de șef al partidului.
Mult mai tranșant a fost primarul Buzăului, Constantin Toma.
„Toată lumea trebuie să plece”, a spus Toma pentru Europa Liberă la întrebarea ce ar trebui să facă actuala conducere.
Mai mult, cere ca aceste demisii sau demiteri să aibă loc înainte de a hotărî dacă partidul intră sau nu la guvernare.
„Această decizie ar trebui luată de o viitoare conducere a partidului, fie ea și interimară, nu de actuala conducere, pentru că a ratat tot ce au putut rata în ultimii ani și nu au putut aproape nimic”, și-a completat primarul Buzăului, argumentația.
La Consiliul Politic Național de marți, liderii PSD ar urma să decidă dacă partidul lor rămâne sau nu la guvernare și care ar fi condițiile.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.