Linkuri accesibilitate

Socialiștii și social-democrații europeni cer PSD să îl susțină pe Nicușor Dan, iar după 18 mai să nu facă alianță cu extremiștii


Parlamentul European are în legislatura 2024-2029, 720 de europarlamentari din toate cele 27 de membre. România are 33 de europarlamentari, cei mai mulți de la PSD, în grupul socialist.
Parlamentul European are în legislatura 2024-2029, 720 de europarlamentari din toate cele 27 de membre. România are 33 de europarlamentari, cei mai mulți de la PSD, în grupul socialist.

Partidul Socialiștilor Europeni și Alianța Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European cer Partidului Social Democrat din România să nu coopereze și să nu formeze niciodată coaliții cu extrema dreaptă, indiferent de rezultatele alegerilor care urmează.

Partidul Socialiștilor Europeni (PSE) este un partid politic european compus din 33 de partide social-democrate, socialiste și laburiste din statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia. Partidul Social Democrat din România este membru cu drepturi depline al PSE.

Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (Grupul S&D) este un grup politic al Partidului Socialiștilor Europeni și al partidelor social-democrate europene aliate din Parlamentul European.

Marți, cele două structuri politice europene au făcut o declarație comună susținută și detaliată de declarațiile liderilor PES și S&D legate de alegerile prezidențiale cheie care au loc în România pe 18 mai.

„Înaintea acestui moment crucial pentru România și pentru Europa, Partidul Socialiștilor Europeni (PSE) și Socialiștii și Democrații din Parlamentul European (Grupul S&D) își reafirmă poziția fermă împotriva naționalismului, populismului și extremismului de extremă dreaptă și sunt convinși că partidul membru român, PSD, membrii și susținătorii săi își vor demonstra angajamentul activ pentru alternativa pro-europeană”, se spune în declarația citată.

Ideologia, programul și politicile extremei drepte, spune comunicatul europarlamentarilor de stânga din Parlamentul European, cu referire la candidatura lui George Simion și la ideile susținute de susținătorii săi politici, „sunt fundamental opuse valorilor noastre”. Ele reflectă „unele dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei noastre”, atrag atenția socialiștii și social-democrații europeni.

Or, la o zi după eșecul candidatului PSD-PNL-UDMR (Alianța România Înainte), Crin Antonescu, în primul tur al prezidențialelor din 4 mai, PSD a decis că nu va susține niciun candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale, în care se vor confrunta liderul partidului extremist AUR, George Simion, și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.

În prima declarație după numărarea oficială a voturilor, Marcel Ciolacu a declarat că nu face nicio recomandare de vot și că, având de ales între Nicușor Dan și George Simion, românii să voteze cum le dictează conștiința. În aceeiași zi, și-a dat demisia din fruntea Guvernului României, dar nu și din fruntea partidului său.

Potrivit unor informații obținute de Europa Liberă din cercurile în care s-au purtat discuțiile pe 5 mai, ziua demisiei de la Palatul Victoria, liderul PSD a refuzat să nominalizeze orice soluție care ar fi securizat un guvern democratic al României după turul II, indiferent de rezultat. Astfel, președintele PSD ar fi refuzat toate cele trei soluții posibile: 1. Un alt premier de la PSD 2. Un premier tehnocrat 3. Un premier de la PNL.

Cum aritmetica parlamentară arată că fără PSD nu este posibilă nicio majoritate, social democrații fiind cel mai numeros grup parlamentar din Legislativul de la București, cu 22%, România are acum doar un premier interimar, iar viitoarea majoritate guvernamentală va rămâne la latitudinea viitorului președinte, ceea ce presupune riscul unui derapaj antidemocratic.

Familia progresistă, spune declarația de la social-democrașii și socialiștii europeni, va susține întotdeauna forțele politice pro-europene pentru a se opune celor „care încearcă să demonteze realizările noastre democratice și însăși esența proiectului european”, se mai spune în document.

Președinta S&D: Extrema dreaptă vrea „să distrugă toate realizările și progresele noastre din ultimii ani”

Președinta S&D, Iratxe García, spune că alinierea la extrema dreaptă „nu este o opțiune pentru familia noastră politică”. Ea insistă că „dezaprobarea noastră față de extrema dreaptă nu este o modă”, ci o convingere profundă.

Extrema dreaptă, spune președinta S&D „își propune să distrugă toate realizările și progresele pe care le-am construit în ultimii ani, sub pretextul miop al protecției împotriva amenințărilor externe, bazate pe dezinformare, interferență politică și ură”.

Ea invocă recenta aniversare a Zilei Europei și a Declarației Schuman de la care s-au împlinit pe 9 Mai, 75 de ani. Declarația istorică a lui Robert Schuman, ministrul de Externe al Franței, a pus bazele Comunității Cărbunelui și Oțelului, având ca temelie cele patru libertăți ce stau la baza Uniunii Europene, până azi: libertatea de circulație a oamenilor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor.

Uniunea Europeană a fost, „concepută sub ideea de integrare și interes comun”, spune Iratxe García și, în același spirit, proiectul S&D, din care face parte și Partidul Social Democrat condus de Marcel Ciolacu, este conceput în jurul unor valori precum libertatea, democrația, justiția socială, statul de drept.

S&D, avertizează președinta Iratxe García, este pregătit să lucreze și să coopereze „doar cu cei care împărtășesc aceste valori”.

Președinta Iratxe García face un apel la toate forțele pro-europene și democratice „să-și unească forțele nu doar pentru a păstra drepturile cetățenilor noștri, ci și pentru a avansa și a consolida creșterea și prosperitatea în această situație geopolitică dificilă.”

Și președintele PES, Stefan Löfven, îi avertizează pe români de amenințarea extremismului radical de dreapta și spune că democrația „este antiteza autocrației” și că, prin natura sa, „transcende discriminarea și stigmatizarea”.

„În timp ce românii se îndreaptă spre urne, ar trebui să-și amintească faptul că Uniunea noastră se confruntă cu amenințări grave din partea extremismului radical de dreapta. Acum este momentul să ne apărăm valorile democratice. PSD și susținătorii săi s-au numărat întotdeauna printre apărătorii democrației și ai valorilor europene”, spune președintele PES.

Lucian Romașcanu: PSD a adoptat deja un act prin care exclude intrarea la guvernare alături de AUR

„Există un act pe care PSD l-a adoptat deja”, spune purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), Lucian Romașcanu, care se referă la decizia luată de Consiliul Național al partidului, din 2024, prin care PSD își asumă că nu va intra la guvernare cu AUR și exclude orice fel de cooperare cu partidul extremist.

Cât privește declarația comună a PES și S&D, Romașcanu spune că este „un îndemn al familiei politice social-democrate din Europa ca România să evite asocierea cu extremismul, ceea ce PSD a făcut deja și prin decizii politice asumate precum cea menționată anterior, dar a făcut-o și prin declarații ale liderilor”.

El a explicat și decizia luată de PSD după eșecul candidatului Coaliției, Crin Antonescu, de a nu-l susține explicit pe candidatul pro-european în turul doi.

Crin Antonescu a ieșit al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, cu 20,07%, la distanță de aproape 87.000 de voturi față de al doilea clasat, independentul pro-european Nicușor Dan, calificat în turul doi.

„Noi, când am spus că nu susținem pe niciunul dintre candidați am plecat de la exemplul evident al turului întâi, când susținerea PSD și a PNL pentru domnul Crin Antonescu nu s-a regăsit și în puterea administrativă pe care cele două partide o au”, a declarat Lucian Romașcanu pentru Europa Liberă.

„Avem 99% din primari și totuși am obținut doar 20% din voturi. Deci, o susținere evidentă sau un îndemn către electorat de a merge de o parte sau alta în acest moment nu credem că funcționează, dar funcționează exemplele personale.”

El a făcut referire la lideri ai PSD „care s-au exprimat clar cu cine votează”.

„Inclusiv eu, inclusiv domnul Ciolacu ne-am transmis orientarea către Europa și către alianța nord-atlantică ca fiind singurul drum pe care România trebuie să meargă, lucru pe care-mi doresc să-l înțeleagă toți cei care se vor prezenta la urne”, spune Romașcanu.

El a făcut un apel către „cei care în primul tur au stat acasă să se implice în alegerile de duminică pentru că este vorba de viitorul României”.

În România, zeci de reprezentanți ai societății civile au făcut marți un apel la PSD privind „dezangajarea” sa în perspectiva turului II al prezidențialelor.

„Am privit cu mare îngrijorare decizia PSD de a se dezangaja în perspectiva turului 2 și de a lua distanță egală față de ambii candidați”, spun semnatarii apelului.

„PSD nu își poate permite să ia această distanță în virtutea responsabilității sale și a valorilor, presupunem, asumate în mod sincer. Nepoziționarea în acest context înseamnă că ambii candidați sunt identici ca politici și rezultate ale guvernării. Nu sunt. Ne adresăm conducerilor centrale și locale ale PSD să acționeze cu claritate morală și responsabilitate în aceste momente. Au existat poziții individuale încurajatoare în această direcție, dar rămân rare și neconcludente”, se mai spune în apel.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG