Linkuri accesibilitate

Iranul propune crearea unui consorțiu de îmbogățire a uraniului pentru a-și salva programul nuclear


Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araqchi (stânga), se întâlnește cu omologul său din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan Al Saud. Jeddah, 10 mai.
Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araqchi (stânga), se întâlnește cu omologul său din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan Al Saud. Jeddah, 10 mai.

Iranul a făcut o propunere Statelor Unite și vecinilor săi arabi din Golful Persic în încercarea de a accelera negocierile și de a atenua îngrijorările cu privire la programul său nuclear.

Planul, prezentat de ministrul iranian de Externe Abbas Araqchi în timpul celei de-a patra runde de discuții cu Statele Unite în Oman, pe 11 mai, prevede crearea unui consorțiu nuclear regional care ar include Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, cu potențial de implicare americană.

Consorțiul s-ar asigura că Iranul îmbogățește uraniul doar la niveluri scăzute, așa cum se practică pentru scopuri energetice civile, cu mult sub nivelul necesar pentru a construi arme nucleare.

Cotidianul iranian Khorasan, primul care a relatat despre această propunere, a declarat că consorțiul propus este menit să asigure atât actorii occidentali, cât și regionali cu privire la angajamentul Iranului față de transparența și siguranța nucleară, permițând în același timp țării să mențină controlul asupra progreselor sale nucleare prin cooperare internațională.

Uraniul îmbogățit va fi apoi distribuit țărilor arabe participante pentru utilizare pașnică. În mod crucial, aranjamentul ar implica prezența permanentă la fața locului a reprezentanților națiunilor partenere și, eventual, ai Statelor Unite, pentru a asigura transparența și conformitatea.

Propunerea marchează o alternativă semnificativ modificată față de cererea Washingtonului ca Iranul să renunțe la toate capacitățile de îmbogățire a uraniului și să dezmembreze instalațiile nucleare cheie.

Oficialii americani nu au comentat public oferta și rămâne neclar dacă administrația Trump va fi dispusă să accepte vreun tip acord care să permită îmbogățirea uraniului pe teritoriul iranian.

Mehran Mostafavi, un academician și expert nuclear din Franța, a declarat că inițiativa are potențial, dar va fi dificil de implementat.

Vorbind cu Radio Farda de la RFE/RL, el a spus că consorțiul ar putea „reduce semnificativ riscul” proliferării nucleare în Orientul Mijlociu, cu condiția ca marile puteri regionale să fie implicate.

„Principala problemă este dacă republica islamică poate fi de încredere”, a spus Mostafavi. „Pentru ca încrederea să existe, regimul trebuie să fie înrădăcinat în voința poporului – dar așa ceva nu există în Iran”.

El a adăugat că, deși înființarea consorțiului „nu este imposibilă”, lipsa de încredere în sistemul politic iranian subminează fezabilitatea acestuia.

O idee veche, reluată într-un moment critic

Ideea de consorțiu nu este complet nouă. De fapt, Iranul a propus odată crearea unui consorțiu internațional în 2008 pentru a reduce tensiunile și a ieși din impas cu privire la programul său nuclear. Inițiativa a primit puțin interes din partea națiunilor occidentale, care s-au opus oricărei activități de îmbogățire a uraniului pe teritoriul iranian.

Țările din Europa occidentală vor reintroduce sancțiuni împotriva Iranului dacă nu există un acord până la sfârșitul lunii iunie.

Președintele Donald Trump a repetat această direcție în timpul vizitei sale în Arabia Saudită săptămâna aceasta, și a spus că își dorește o soluție diplomatică.

Trump a avertizat însă că timpul se scurge iar Iranul are tot mai puțin timp pentru a accepta concesii înainte de a se confrunta cu o presiune economică crescută.

Iranul a încercat să-și consolideze relațiile atât cu saudiții, cât și cu emiratele în ultimii doi ani. Saudiții, care își urmăresc propriul program nuclear civil cu cooperarea Washingtonului, au susținut discuțiile SUA cu Iranul.

Articol publicat inițial de Radio Farda de la RFE/RL

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG