Instanța din Luxemburg a decis că Comisia Europeană, care a negociat contracte de vaccinare în numele blocului de 27 de țări membre UE în timpul pandemiei, nu a oferit motive justificate pentru respingerea unei cereri a publicației americane New York Times de a dezvălui textele mesajelor respective, transmite Reuters.
Tribunalul a mai stabilit că mesajele text, atunci când conțin informații relevante pentru activitatea instituțiilor europene, trebuie tratate ca documente oficiale și, prin urmare, pot fi solicitate în numele transparenței.
De asemenea, judecătorii spun că Comisia Europeană a încălcat principiul bunei administrări, invocând inexistența documentelor fără să explice de ce nu le-a putut găsi sau dacă a făcut demersuri reale pentru a le identifica.
Din aceste motive, instanța a decis că refuzul Comisiei nu a fost motivat corespunzător și a anulat această decizie.
„Comisia nu a explicat în detaliu tipul de percheziții pe care le-a efectuat pentru a găsi acele documente sau identitatea locurilor în care au avut loc aceste percheziții”, au scris judecătorii în decizia pe care au luat-o.
În acest moment, nu este clar dacă și când conținutul mesajelor va fi făcut public. Comisia Europeană poate ataca decizia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, instanța supremă a UE.
Observatorii spun că decizia instanței europene pune presiune politică suplimentară pe Ursula von der Leyen și pe Comisia Europeană, în contextul dezbaterilor privind transparența și responsabilitatea instituțiilor UE.
Publicația New York Times a solicitat acces la mesajele text trimise între 1 ianuarie 2021 și 11 mai 2022 între von der Leyen și Albert Bourla de la Pfizer, într-un efort de a face lumină asupra acordului de vaccinuri în valoare de mai multe miliarde de euro.
Pentru că nu a obținut acces, publicația americană a declanșat o acțiune în justiție.
New York Times a lăudat decizia de miercuri a judecătorilor europeni numind-o „o victorie pentru transparență și responsabilitate în Uniunea Europeană”.
Comisia Europeană a declarat că va studia decizia tribunalului – a doua cea mai înaltă instanță din UE – și „va adopta o nouă decizie care să ofere o explicație mai detaliată”.
Unii parlamentari europeni au criticat modul în care Comisia a gestionat acordurile de vaccinare semnate la apogeul pandemiei, inclusiv un contract cu Pfizer și BioNTech pentru a cumpăra până la 1,8 miliarde de doze de vaccinuri în mai 2021.
Organizația Transparency International a transmis, la rândul ei, că speră că decizia va forța Comisia să schimbe ceea ce a numit „atitudinea restrictivă a instituției față de libertatea de informare”.
Tribunalul General al Uniunii Europene care a luat decizia este o instanță specializată din cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg.
Comisia Europeană a mai pierdut un proces în iulie 2024 pentru că a secretizat părți din contractele de cumpărare a vaccinurilor anti-Covid în perioada pandemiei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.