Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat pe 29 aprilie că, dacă Rusia și Ucraina nu vor prezenta „propuneri concrete” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Washingtonul „va face un pas înapoi” din rolul de mediator, scrie RFE/RL.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, l-a citat pe Rubio spunând că s-a ajuns la momentul în care „cele două părți trebuie să prezinte propuneri concrete despre cum să pună capăt acestui conflict”.
Dacă nu există progrese, Statele Unite „vor face un pas înapoi ca mediatori în acest proces”, a mai declarat Bruce reporterilor.
Mai târziu, pe 29 aprilie, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, diplomatul american John Kelley a dat vina pe Rusia pentru vărsarea de sânge continuă și a spus că Moscova „provoacă pierderi inutile de vieți omenești, inclusiv de civili nevinovați”.
„În acest moment, Rusia are o mare oportunitate de a obține o pace durabilă”, a spus Kelley, adăugând în același timp că povara încheierii războiului revine Rusiei și Ucrainei.
„Este la latitudinea liderilor ambelor țări să decidă dacă pacea este posibilă. Dacă ambele părți sunt pregătite să pună capăt războiului, Statele Unite vor sprijini pe deplin calea lor către o pace durabilă”, a spus el.
Președintele Donald Trump a declarat într-un interviu acordat ABC pe 29 aprilie că e de părere că președintele rus Vladimir Putin vrea să oprească războiul din Ucraina.
Putin a declarat pe 28 aprilie o încetare a focului de trei zile, în perioada 8-10 mai, pentru a marca aniversarea victoriei Uniunii Sovietice și a aliaților săi în Al Doilea Război Mondial.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat însă propunerea lui Vladimir Putin și a cerut o încetare a focului imediată de 30 de zile.
Președintele Trump și trimișii săi au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta o încetare a focului. În același timp, Trump a cerut Rusiei să nu mai atace Ucraina. În interviul acordat ABC, Trump a spus că „nu a fost fericit când l-am văzut pe Putin trăgând rachete în câteva orașe”.
Președintele american ar fi sugerat o recunoaștere oficială a preluării Crimeei de către Rusia - o anexare respinsă de aproape întreaga lume - pe lângă alte cedări de teritorii.
Zelenski s-a opus recunoașterii internaționale oficiale a preluării Crimeei de către Rusia în 2014.
„Cu toții vrem ca acest război să se încheie într-un mod corect – fără recompense pentru Putin, în special fără pământ”, a declarat Zelenski pe 29 aprilie într-o videoconferință la un summit organizat de Polonia.
La Consiliul de Securitate ONU, Franța și Marea Britanie au lăudat medierea SUA, criticând în același timp Rusia, care a lansat mai multe atacuri cu drone în seara zilei de 29 aprilie, lovind orașele Dnipro și Harkov.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a respins acuzațiile că forțele ruse au vizat civili și a acuzat Ucraina că folosește civili sau scuturi umane prin poziționarea apărării aeriene în zone dens populate.
Mariana Betsa, ministru adjunct de Externe ucrainean, a declarat la Consiliul de Securitate că Rusia vrea ca Ucraina să se predea, iar Kievul nu poate accepta pacea cu orice preț.
Ea a spus că Ucraina nu va recunoaște niciodată teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei ca fiind rusești, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.