Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind o încetare a focului de trei zile în războiul din Ucraina cu ocazia aniversării Zilei Victoriei la Moscova, scrie RFE/RL.
Mini-armistițiul, anunțat unilateral de V. Putin, ar urma să aibă loc în perioada 8-10 mai, când Rusia marchează a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.
Președintele Zelenski a spus că nu este nevoie să se aștepte până atunci pentru o încetare a focului.
„Din anumite motive, toată lumea ar trebui să aștepte până pe 8 mai înainte de a înceta focul – doar pentru a-i oferi lui Putin liniște pentru parada sa. Prețuim viețile umane, nu paradele”, a spus Zelenski.
„Încetarea focului nu ar trebui să fie doar pentru câteva zile, numai pentru a reveni după aceea la ucidere. Trebuie să fie imediată, completă și necondiționată, timp de cel puțin 30 de zile pentru a se asigura că este sigur și garantat. Aceasta este fundația care ar putea duce la o diplomație reală”, a mai spus președintele Ucrainei în discursul său video din 28 aprilie.
Declarațiile președintelui Volodimir Zelenski vin după ce Ucraina a fost de acord cu o propunere a SUA legată de o încetare a focului necondiționată.
Este a doua oară în aprilie când Kremlinul cere oprirea luptelor. O primă propunere a fost pentru sărbătoarea de Paști de la începutul acestei luni.
Propunerea respectivă a fost, în cea mai mare parte, ineficientă. Rusia și Ucraina au continuat să se lovească reciproc.
Ca în fiecare an al președinției sale, Putin prezidează o paradă militară în Piața Roșie pe 9 mai – Ziua Victoriei – pentru a sărbători rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste.
Sărbătoarea are loc în timp ce invazia Rusiei în Ucraina, devenită cel mai mare război terestru din Europa după Al Doilea Război Mondial, a depășit deja trei ani.
Eforturile de a ajunge la o încetare a focului bilateral sau la un acord de pace mai larg s-au intensificat după ce președintele american Donald Trump a preluat mandatul în ianuarie.
Predecesorul său, Joe Biden, a refuzat să se angajeze în discuții substanțiale cu Moscova atâta timp cât Rusia nu a oprit invazia.
Deși Trump a deschis discuții directe cu Moscova, oficialii ruși au dorit să extindă negocierile, care să includă, pe lângă conflictul din Ucraina, și relațiile bilaterale dintre Washington și Moscova.
Rusia și Ucraina au convenit asupra unei încetări limitate a focului în martie, dar cele două părți au continuat să se atace reciproc. Pe câmpul de luptă, forțele ruse și-au folosit avantajul - în oameni și în armament - pentru a-și intensifica atacurile asupra trupelor ucrainene.
În weekend, când ambii lideri au fost în Italia, la funeraliile Papei Francisc, Trump a avut o întâlnire față în față cu Zelenski.
Ulterior, Trump a spus că discuția a decurs bine și a adăugat că crede că Zelenski este gata să renunțe la Peninsula Crimeea a Ucrainei Rusiei ca o concesie.
Liderul ucrainean a declarat de mult timp că nu va accepta niciodată cedări de teritoriu ucrainean în favoarea Rusiei.
Trump i-a cerut ulterior lui Putin să oprească atacurile și să fie de acord cu un acord de pace.
Experții spun că Putin a prelungit discuțiile pentru că forțele sale au un impuls pe câmpul de luptă. O încetare a focului pe actuala linie de contact ar lăsa Rusia departe de unul dintre obiectivele sale principale: capturarea completă a regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
De cealaltă parte, în discuțiile cu reprezentanții SUA, Rusia a pus mai multe condiții pentru discutarea unui acord de pace: recunoașterea controlului rusesc asupra a aproape 20% din Ucraina, inclusiv Crimeea, demilitarizarea Ucrainei și interzicerea accesului țării la NATO.
Moscova a respins, de asemenea, cererea Kievului pentru o forță occidentală de menținere a păcii care să monitorizeze orice acord de încetare a focului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.