Linkuri accesibilitate

Raport SIPRI: România, campioana creșterii cheltuielilor militare în 2024, între aliații din NATO


România are pe listă 70 de programe de înzestrare, iar exerciții militare internaționale au loc periodic.
România are pe listă 70 de programe de înzestrare, iar exerciții militare internaționale au loc periodic.

România a cheltuit pentru apărare cu 43 la sută mai mulți bani în 2024 decât în 2023, arată ultimul raport privind cheltuielile militare în lume, al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Nominal, creșterea a fost de aproximativ 6 miliarde de euro.

Autorii raportului SIPRI arată că în 2024, toți aliații NATO și-au crescut bugetele pentru apărare. Creșterea în interiorul Alianței Nord Atlantice, a fost, în medie, de 16 la sută față de 2023.

Cea mai mică alocare suplimentară, raportată la produsul intern brut al țării (PIB), a fost în Spania – plus 0,4 la sută, iar cea mai mare, în România, plus 43 la sută.

Guvernul României a alocat Ministerului Apărării Naționale (MApN) în 2024 un buget de aproximativ 95 de miliarde de lei, adică echivalentul a 19 miliarde de euro.

În 2024, alocarea către MApN a reprezentat 2,3 la sută din PIB-ul de aproximativ 350 de miliarde de euro al României.

Față de 2023, MApN a avut în 2024 un plus de aproximativ 6 miliarde de euro, aproape echivalentul contractului de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu avioane de luptă americane F-35.

În topul SIPRI, care include 40 de state, România s-a aflat în 2024, pe locul 31, în creștere cu 8 locuri față de 2023.

Bugetul MApN include și banii necesari pentru toate salariile și pensiile militare pentru actualii și foștii angajați ai Armatei. La fel este însă și în alte state NATO.

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, care are ca surse pentru datele din raportul anual informații publice, arată că în 2024, cei 32 de aliați din NATO au cheltuit peste 1.500 de miliarde de dolari pentru apărare.

Asta înseamnă aproximativ 55 la sută din totalul sumelor cheltuite pentru apărare anul trecut, în lume.

Aliații NATO europeni, cărora președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, le cere să aloce 5 la sută din PIB pentru apărare, au alocat în acest scop, 454 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproape o treime din cheltuielile NATO.

În Europa, Polonia a avut cel mai mare buget alocat apărării în 2024 - 4,2 % din PIB-ul național.

Autorii raportului internațional au calculat că, în 2024, alocarea pentru apărare a reprezentat, în medie, 1.528 de dolari pe cap de locuitor în țările NATO.

A fost o creștere de aproximativ 50% față de 2015.

În iunie, NATO ar putea decide că fiecare stat membru trebuie să crească și mai mult cheltuielile de apărare, până la cel puțin 3,5 la sută din PIB.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, și alți lideri politici au admis că bugetul pentru Armata României ar putea depăși 3% din PIB în 2025.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG