Linkuri accesibilitate

Raport SIPRI: Moscova devansează Kievul în privința cheltuielilor militare, iar ajutorul SUA pentru Ucraina rămâne incert


Soldați ruși la repetiția pentru parada militară de 9 mai.
Soldați ruși la repetiția pentru parada militară de 9 mai.

Un raport anual privind cheltuielile militare la nivel mondial arată că Ucraina cheltuiește mai mult din produsul intern brut (PIB) pentru apărare decât orice altă țară din lume. Nominal însă, este în continuare depășită de Rusia.

Raportul, publicat luni, pe 28 aprilie, de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), arată că, în 2024, cheltuielile militare ale Ucrainei au fost de 64,7 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 34% din PIB și mai puțin de jumătate din cheltuielile estimate ale Rusiei.

SIPRI afirmă că, în cazul Rusiei, cheltuielile au fost de aproximativ 7% din PIB și au crescut de la an la an cu 38%, comparativ cu creșterea ucraineană, de doar 2,9%.

„Ucraina alocă în prezent toate veniturile sale fiscale armatei sale. Într-un spațiu fiscal atât de restrâns, va fi o provocare pentru Ucraina să își continue creșterea cheltuielilor militare”, a spune cercetătorul SIPRI Diego Lopes da Silva.

Acesta a declarat că Rusia „mărește diferența de cheltuieli față de Ucraina”.

Cât ajutor primește Ucraina?

În timp ce Ucraina și-a sporit cheltuielile de apărare de la invazia la scară largă a Rusiei, începută în 2022, ea s-a bazat în mare măsură și pe sprijinul din partea Statelor Unite și a țărilor europene.

Conform Institutului Kiel al Economiei Mondiale, între februarie 2022 și februarie 2025, Ucraina a primit aproximativ 65 de miliarde de dolari în ajutor militar american și 64 de miliarde de dolari din partea țărilor europene.

Însă aceste cifre reflectă sprijinul puternic acordat Kievului de către Administrația Biden. De la preluarea mandatului de către Donald Trump, nu a fost anunțat niciun nou pachet de ajutor militar.

„Recenta pauză în ajutorul SUA crește presiunea asupra guvernelor europene pentru a face mai mult, atât în ceea ce privește asistența financiară, cât și cea militară”, a declarat pe 15 aprilie Naro Nishikawa, șef de proiect în cadrul Kiel's Ukraine Support Tracker.

Cât cheltuiește Europa pentru Apărare?

Războiul din Ucraina a alimentat, de asemenea, ceea ce SIPRI numește „majorări fără precedent” ale cheltuielilor de apărare în Europa în 2024.

Germania a urcat pe locul al patrulea în clasamentul mondial al cheltuielilor de apărare, cu o cheltuială de 88,5 miliarde de dolari pentru apărare, o creștere de 28% de la an la an. Viitorul cancelar german, Friedrich Merz, a semnalat că intenționează să meargă și mai departe după preluarea mandatului, luna viitoare.

Polonia, care s-a simțit puternic amenințată de agresiunea Rusiei în Ucraina, a majorat cheltuielile cu 31%. Bugetul său pentru apărare a fost de 4,2% din PIB, cel mai ridicat din NATO.

Țările europene sunt, de asemenea, supuse unor presiuni reînnoite din partea Administrației Trump pentru a cheltui mai mult pentru apărare. Unii oficiali americani au vorbit despre necesitatea de a crește cheltuielile la 5% din PIB.

Aceasta este mai mult decât cheltuiește Washingtonul, deși Statele Unite rămân cel mai mare cheltuitor din lume în termeni nominali, alocând aproximativ 997 de miliarde de dolari anul trecut.

Un buget de un trilion de dolari

Până de curând, Administrația Trump promitea să „taie din grăsime” la Pentagon prin reducerea bugetului cu sute de miliarde de dolari în următorii ani, pe fondul unor măsuri mai ample de reducere a costurilor în întreaga administrație federală.

Însă, pe 7 aprilie, aceasta a părut să inverseze cursul, anunțând planuri pentru un buget record, de un trilion de dolari.

Bugetul de apărare al SUA a reprezentat 37% din totalul cheltuielilor militare globale în 2024.

China a fost al doilea cel mai mare cheltuitor, cu un buget estimat la 314 miliarde de dolari, care a reprezentat aproximativ jumătate din toate bugetele militare din regiunea Asia și Oceania.

Rusia a ocupat locul al treilea. Cheltuielile sale pentru apărare s-au dublat din 2015 până în prezent. Raportul SIPRI menționează că totalul cheltuielilor sale a fost „opac”, multe informații fiind acum clasificate. Potrivit SIPRI, sumele reale sunt, probabil, mai mari decât estimările sale.

O mare parte din bani au fost direcționați către subvenționarea „producătorilor de arme care se pare că se aflau în pragul falimentului”, precum și către sprijinul social și plata personalului militar.

Iranul scade cheltuielile

În timp ce guvernele din întreaga lume și-au majorat cheltuielile, Iranul a fost o situație excepțională.

Acesta a înregistrat în 2024 o scădere cu 10% a cheltuielilor de apărare, chiar și într-o perioadă de tensiune regională extremă care îi implică pe apropiații săi din Orientul Mijlociu aflați în conflict cu Israelul.

Raportul SIPRI pune acest lucru pe seama impactului inflației ridicate, determinate de sancțiunile economice occidentale.

articol publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG