Linkuri accesibilitate

Rusia mulțumește Coreei de Nord pentru ajutorul dat în luptele din Kursk. SUA cer încetarea prezenței nord-coreene în conflict


Această fotografie, realizată pe 2 octombrie 2024 și difuzată de agenția oficială de știri din Coreea de Nord, Korean Central News Agency, arată trupe care participă la un antrenament într-o locație necunoscută din Coreea de Nord.
Această fotografie, realizată pe 2 octombrie 2024 și difuzată de agenția oficială de știri din Coreea de Nord, Korean Central News Agency, arată trupe care participă la un antrenament într-o locație necunoscută din Coreea de Nord.

Rusia a recunoscut pentru prima dată că a folosit soldați nord-coreeni în luptele cu forțele ucrainene din regiunea Kursk.

Într-un comunicat din 28 aprilie, Kremlinul mulțumește Coreei de Nord pentru sprijinul acordat „dintr-un sentiment de solidaritate, dreptate și camaraderie autentică”.

„Apreciem foarte mult acest lucru și suntem sincer recunoscători personal președintelui afacerilor de stat, tovarășul Kim Jong-un, precum și întregii conduceri și întregului popor al RPDC [Republicii Populare Democrate Coreene]”, se mai arată în comunicat.

Președinția Rusiei mai transmite că, pe 26 aprilie, regiunea Kursk a fost recucerită integral după incursiunea ucraineană începută în august 2024.

Afirmația este negată de Ucraina, care o descrie drept „truc propagandistic”.

„Aducem un omagiu eroismului, nivelului înalt de pregătire specializată și altruismului soldaților coreeni care, umăr la umăr cu luptătorii ruși, au apărat patria noastră ca pe propria lor țară. Ei și-au îndeplinit datoria cu onoare și vitejie, acoperindu-se de glorie nepieritoare”, se mai arată în comunicat

De cealaltă parte, duminică, Departamentul de Stat al SUA a cerut încetarea prezenței militare a Coreei de Nord în războiul Rusiei împotriva Ucraina.

„Continuăm să fim îngrijorați de implicarea directă (a Coreei de Nord) în război. Desfășurarea militară a Coreei de Nord în Rusia și orice sprijin oferit de Federația Rusă Coreei de Nord în schimb trebuie să înceteze", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Reuters.

Coreea de Nord a confirmat luni pentru prima dată că a trimis trupe pentru a lupta pentru Rusia în războiul cu Ucraina la ordinul liderului Kim Jong Un.

Generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, i-a spus președintelui Vladimir Putin, într-o videoconferință, că soldații nord-coreeni au adus o contribuție semnificativă la „eliberarea” regiunii de soldații ucraineni.

Declarația generalului a confirmat ceea ce oficialii ucraineni și occidentali au spus de mult timp: că Phenianul a trimis mii de soldați să lupte alături de forțele rusești în invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova, aflată acum în al patrulea an.


„Nu-i subestimați”: Trupele ucrainene descriu capturarea prizonierilor de război nord-coreeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Gherasimov a declarat că misiunea soldaților coreeni este în conformitate cu acordul de parteneriat dintre cele două țări.

„Soldații și ofițerii Armatei Populare Coreene care au luptat umăr la umăr cu soldații ruși în respingerea invaziei ucrainene au dat dovadă de un înalt profesionalism, vitejie, curaj și eroism în luptă”, i-a spus Gherasimov lui Putin.

Rusia susține că a alungat forțele ucrainene din cea mai mare parte a Kurskului. Kievul neagă și a declarat că forțele sale rămân pe poziții în regiunea rusă.

La sfârșitul lunii martie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat noi modele de drone militare. În același timp au apărut rapoarte conform cărora a trimis încă 3.000 de soldați pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Phenianul a publicat pe 27 martie imagini care îl arată pe Kim în inspecție la o serie de teste a unor drone de recunoaștere și atac, într-o locație nedivulgată. A existat o îngrijorare internațională că Rusia oferă Coreei de Nord tehnologie de drone în schimbul unui ajutor militar substanțial.

În aceeași zi în care Kim a inspectat noile drone, agenția de știri Yonhap, deținută de stat în Coreea de Sud, a citat Statul Major Interarme (JCS) din Seul, care a declarat că „se pare că aproximativ 3.000 sau mai mulți [soldați nord-coreeni] au fost trimiși suplimentar [în Rusia] în ianuarie și februarie”.

Aceștia s-ar fi alăturat unui contingent de 11.000 de soldați trimis deja de Phenian, care a participat la acțiuni în regiunea Kursk din Rusia.

„Putem spune că Rusia devine deja dependentă de Coreea de Nord în multe feluri, nu numai în ceea ce privește obuzele, ci și în ceea ce privește alte arme... precum și în ceea ce privește soldații”, a declarat analistul ucrainean Oleh Saakyan pentru Current Time de la RFE/RL.

A existat o încălzire substanțială a relațiilor dintre Moscova și Phenian de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în 2022.

Pe lângă trupe, Coreea de Nord a trimis în Rusia și rachete cu rază scurtă de acțiune, obuziere autopropulsate și lansatoare de rachete, potrivit armatei sud-coreene.

Cu relatări de la Reuters și AP

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG