Linkuri accesibilitate

Proteste antiguvernamentale. Studenții sârbi ajung la Strasbourg pe biciclete


Studenții sârbi au ajuns pe biciclete de la Novi Sad la Strasbourg, Franța, în inima Uniunii Europene.
Studenții sârbi au ajuns pe biciclete de la Novi Sad la Strasbourg, Franța, în inima Uniunii Europene.

Studenții sârbi, care au făcut un tur cu bicicleta prin Europa timp de două săptămâni pentru a atrage atenția asupra protestelor împotriva corupției din țara lor, au ajuns pe 15 aprilie la Strasbourg, Franța, la sediul Parlamentului European.

Aproximativ 80 de studenți bicicliști au mers prin piața principală din Strasbourg și au fost întâmpinați cu urale și șampanie.

Grupul de studenți protestatari a părăsit Novi Sad pe 3 aprilie pe biciclete și a călătorit peste 1.300 de kilometri prin ploi abundente și temperaturi scăzute pentru a le arăta instituțiilor europene „perseverența și dedicarea studenților în lupta pentru justiție” din Serbia, au spus aceștia.

Studenții spun că lupta lor este trecută cu vederea în mare parte din Europa și de presa de știri din Serbia, țară care vrea să adere la Uniunea Europeană, dar a fost acuzată că a renunțat la libertățile democratice și la statul de drept.

Studenții sârbi spun că protestul lor pe bicicletă este un succes după ce au fost bine primiți la Budapesta, la Viena și în orașele de pe traseul lor prin Ungaria, Slovacia, Austria și Germania în drum spre Franța.

„Cred că această acțiune de protest este un succes deplin”, a spus unul dintre bicicliști, după ce a sosit la Strasbourg și a intrat în direct la o emisiune TV pe postul N1. „Cred că am trezit Europa.”

Șeful UE pentru extindere a susținut apelurile protestatarilor de a combate corupția și de a consolida statul de drept.

„Serbia trebuie readusă pe calea europeană”, a declarat comisarul Marta Kos într-un interviu acordat consorțiului European Newsroom.

„Ceea ce cerem Serbiei pentru a merge pe calea aderării la UE este exact cu ceea ce cer protestatarii din Serbia”, a spus ea, referindu-se la aspecte precum „statul de drept, anticorupția și achizițiile publice”.

Bicicliștii au spus că au vrut să atragă atenția asupra prăbușirii tavanului gării din Novi Sad, în noiembrie, care a ucis 16 persoane.

Incidentul a declanșat demonstrații la nivel național. Protestatarii au acuzat guvernul de corupție.

Ei cer dreptate pentru victime și încetarea presiunii guvernamentale și a violenței împotriva protestatarilor și cer guvernului să facă publice toate documentele legate de lucrările de construcție de la gara din Novi Sad.

Demonstrațiile de stradă aproape zilnice au zguduit națiunea balcanică. La sfârșitul lunii ianuarie, premierul Miloš Vučević a demisionat.

Președintele Alexandr Vučić l-a numit prim ministru, pe 6 aprilie, pe Djuro Macut, un profesor de medicină puțin cunoscut.

Vučić, unul dintre fondatorii Partidului Progresist Sârb, la putere din 2012, l-a prezentat ca pe o „mișcare de mare schimbare”, dar a fost acuzat că a înăbușit libertățile democratice, menținând în același timp legături strânse cu Rusia și China.

Vučić și presa sa pro-guvernamentală i-au acuzat pe studenții și profesorii protestatari că lucrează cu serviciile secrete occidentale, fără a spune care sunt acelea, pentru înlăturarea sa de la putere. El nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmațiile sale.

Protestatarii conduși de studenți au blocat temporar intrările la posturile naționale Radio Television of Serbia (RTS) din Belgrad și Radio Television of Vojvodina (RTV) din Novi Sad, acuzând radiodifuzorii că le ignoră protestele.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG