Ministrul rus de Externe a plecat spre Arabia Saudită
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și consilierul președintelui Vladimir Putin, Iuri Ușakov, se deplasează în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu oficiali americani, informează presa rusă de stat, citată de BBC.
Luni dimineață, secretarul de stat Marco Rubio a ajuns în statul din Orientul Mijlociu, acolo unde marți ar urma să aibă loc discuții între SUA și Rusia privind războiul din Ucraina.
Atacurile asupra Ucrainei continuă
Între timp, Moscova continuă bombardamentul asupra orașelor ucrainene.
Rusia a atacat azi-noapte Ucraina cu 147 de drone. Au fost avariate mai multe depozite și locuințe private, au transmis luni oficialii ucraineni.
Aceștia mai spun că apărare aeriană a doborât 83 de drone și alte 59 nu și-au atins țintele.
„Până la ora 09:00, a fost confirmată doborârea a 83 de UAV-uri de atac de tip Shahed și drone de alte tipuri în regiunile Harkov, Poltava, Sumî, Cernihiv, Cerkasi, Kiev, Kirovograd, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Odesa”, se arată într-un raport al Statului Major Ucrainean.
Atacul cu drone asupra regiunii Kiev a provocat un incendiu la o instalație industrială, care a fost stinsă între timp, și a avariat patru reședințe private, potrivit guvernatorului regional Myikola Kalașnik. Un bărbat a fost rănit în atac, a spus el.
În regiunea Harkov, dronele au avariat trei depozite ale unei întreprinderi, o clădire administrativă și ferestre în 14 case rezidențiale, a declarat guvernatorul Oleg Siniehubov pe Telegram.
De ce nu participă România la summitul de la Paris?
Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a explicat lipsa României de la întâlnirea de la Paris, convocată de președintele Macron.
Oficialul spune că reuniunea e una informală şi că nu se vor lua decizii legate de securitatea regională, la flancul estic NATO sau la România.
Discuțiile de la Paris vor fi despre capacităţile defensive pe care Europa le poate oferi Ucrainei, a declarat Cristian Diaconescu.
„La Paris nu se iau decizii care să se refere la securitatea, stabilitatea regională, flancul estic, România în special. Din câte am înţeles, va fi o discuţie în ceea ce priveşte capacităţile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei care să se constituie în garanţii de securitate credibile. Iar pe de altă parte, un plan prin care Ucraina să obţină automat aderarea la NATO dacă acordul de încetare a focului ce urmează să se stabilească într-o formă cât mai rapidă este încălcat de Rusia”, a explicat Cristian Diaconescu la Dig24, potrivit News.ro
Mai multe, în articolul de mai jos:
Suedia ar fi de acord să trimită trupe pentru menținerea păcii din Ucraina
Ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat pentru postul public de radio Sveriges Radio că țara sa nu exclude trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, dacă va fi necesar, scrie The Guardian.
„Mai întâi trebuie să negociem acum o pace echitabilă și durabilă care să respecte dreptul internațional... Când o astfel de pace va fi instaurată, ea va trebui menținută, iar pentru aceasta guvernul nostru nu exclude nimic”, a spus ea.
La rândul său, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat pentru Reuters că trimiterea de trupe suedeze în Ucraina ca parte a unei forțe de menținere a păcii este „absolut posibilă”.