Linkuri accesibilitate

D. Trump ar trebui să discute telefonic cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. A vorbit deja cu liderii din Germania, UK, Franța și Italia

update

Donald Trump ar trebui să discute luni, telefonic, cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.
Donald Trump ar trebui să discute luni, telefonic, cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Președintele american Donald Trump ar urma să discute luni cu liderul rus Vladimir Putin într-un nou efort al Casei Albe de a intermedia o încetare a focului în războiul din Ucraina. Trump ar urma să discute, tot pe 19 mai, și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Actualizare 14:20

Cancelarul german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul italian Giorgia Meloni au discutat telefonic cu președintele american Donald Trump despre Ucraina. Discuțiile au avut loc înaintea unei conversații programate între liderului american și Vladimir Putin.

„Putin trebuie să fie de acord cu o încetare a focului și cu discuții de pace. Am vorbit cu Donald Trump, Emmanuel Macron, Keir Starmer și Giorgia Meloni despre Ucraina și viitoarea convorbire telefonică dintre președintele Trump și Putin. Vrem să continuăm acest schimb astăzi”, a scris Merz pe X.

De asemenea, Meloni a anunțat pe rețeaua de socializare X că a avut o conversație telefonică aseară târziu cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, precum și cu liderii Regatului Unit, Keir Starmer, Franței, Emmanuel Macron, și Germaniei, Friedrich Merz, pentru consultări înaintea conversației telefonice anunțate pe care președintele Trump o va avea luni cu Putin.

„În primul rând, aș dori să reafirm sprijinul Italiei, împreună cu partenerii europeni și occidentali, pentru eforturile președintelui Trump pentru o pace justă și durabilă în Ucraina, subliniind importanța unei încetări a focului imediate și necondiționate”, a subliniat ea.

Articol inițial

Steve Witkoff, emisar al Casei Albe, care s-a întâlnit deja de trei ori cu Vladimir Putin, crede că discuția cu Putin „va contribui mult la identificarea stadiului în care ne aflăm și a modului în care vom finaliza această negociere”.

„Ei se cunosc reciproc. Președintele este decis să facă ceva aici.... Dacă el nu o poate face, atunci nimeni nu poate”, a spus în weekend el într-un interviu acordat ABC News.

Trump a anunțat aceste convorbiri telefonice după ce negocierile dintre Rusia și Ucraina, de la Istanbul, de săptămâna trecută, au eșuat. A fost prima întâlnire față în față, după 2022, a celor două părți.

„Subiectele convorbirii vor fi oprirea «băii de sânge»”, a scris Trump într-o postare pe rețelele sociale. „Să sperăm că va fi o zi productivă, va avea loc o încetare a focului și acest război foarte violent, un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, se va încheia”.

Vladimir Putin și Donald Trump ar trebui să discute telefonic.
Vladimir Putin și Donald Trump ar trebui să discute telefonic.

Întâlnirile de la Istanbul, care au inclus conversații separate cu oficiali americani, au avut rezultate modeste, inclusiv un acord de a schimba până la 1.000 de prizonieri de război. Nu a existat nicio promisiune de încetare a luptelor. Mai mult, în weekend, Rusia a lansat ceea ce Ucraina a declarat a fi una dintre cele mai mari atacuri de drone ale sale.

Printre altele, negociatorii ruși ar fi cerut Ucrainei să își retragă forțele din regiunile parțial ocupate de Rusia. Cerea este privită ca excesivă de Ucraina.

De la preluarea mandatului, în ianuarie, Donald Trump a făcut din rezolvarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei o prioritate majoră a politicii sale externe. Aceste eforturi au fost zădărnicite de operațiunile ofensive continue ale Rusiei pe câmpul de luptă și de refuzul Moscovei de a accepta o încetare a focului de 30 de zile – ceea ce Kievul a semnat.

Relațiile tensionate dintre SUA și Ucraina

După o perioadă de tensiuni inițiale cu Kievul, frustrările Casei Albe s-au îndreptat către Moscova, iar tonul comentariilor publice ale oficialilor americani s-a ascuțit. Trump a sugerat că Putin îl „trage pe sfoară” și caută să continue discuțiile fără nicio intenție reală de a căuta pacea.

„Ne ascultă? Ei bine, asta încercăm să aflăm”, a declarat secretarul de stat Marco Rubio într-un interviu acordat CBS News, difuzat pe 18 mai.

„Pe de o parte, încercăm să obținem pacea și să punem capăt unui război foarte sângeros, costisitor și distructiv, deci este nevoie de un anumit element de răbdare”, a spus Rubio. „Pe de altă parte, nu avem timp de pierdut”.

Zelenski a mers săptămâna trecută în Turcia, împreună cu negociatorii săi, și a promis să se întâlnească cu Putin; ultima dată când cei doi s-au întâlnit a fost în 2019, înainte de război. Dar Putin a anunțat în ultimul moment că nu va călători în Turcia.

Zelenski a mers, de asemenea, la Vatican, în weekend, căutând sprijinul Papei Leon al XIV-lea, proaspăt instalat. Liderul ucrainean s-a întâlnit și cu vicepreședintele american JD Vance și cu Rubio la Roma.

Aceasta a fost prima întâlnire a lui Zelenski cu Vance după întâlnirea tensionată de la Casa Albă din februarie, când Vance l-a certat pe liderul ucrainean în fața camerelor de televiziune.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


XS
SM
MD
LG