Un acord istoric privind mineralele dintre Ucraina și Statele Unite oferă beneficii „egale” pentru ambele părți și oportunități de investiții în Ucraina și modernizarea industriei sale, a declarat pe 1 mai președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Zelenski a salutat acordul într-un videoclip postat pe Telegram, dar a spus și că este nevoie de mai multă presiune asupra Rusiei.
El și secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, au subliniat că discuțiile Trump-Zelenski de la Roma, din timpul funeraliilor Papei Francisc, pe 26 aprilie, au jucat un rol important în asigurarea unui acord.
„De fapt, acum avem primul rezultat al întâlnirii de la Vatican, ceea ce o face cu adevărat istorică”, a spus Zelenski.
Cei doi lideri s-au întâlnit față în față, pentru o discuție informală, în Bazilica Sfântul Petru, pentru a încerca să relanseze eforturile șovăielnice de a pune capăt războiului Rusiei cu Ucraina.
Acordul, semnat la Washington pe 30 aprilie, stabilește un fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei și prevede ca Statele Unite și Kievul să dezvolte și să investească împreună în resursele minerale critice ale Ucrainei.
Inițial, Trump a descris acordul ca fiind o „restituire” a miliardelor de dolari în ajutor militar pe care Ucraina l-a primit de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă, în februarie 2022. Ucraina a declarat însă că acordul nu este legat de nicio „datorie” anterioară, iar Bessent a subliniat că acordul semnalează sprijin pentru Ucraina.
„Acest acord semnalează clar Rusiei că administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, a declarat Bessent.
Acordul instituie Fondul de Investiții pentru Reconstrucție Statele Unite-Ucraina, despre care Bessent a spus într-un comunicat de presă că este un parteneriat economic istoric.
Acordul va arăta Rusiei că „nu există nicio diferență între poporul ucrainean și poporul american, între obiectivele noastre”, a declarat Bessent la Fox Business Network pe 1 mai.
„Acest lucru îi oferă lui Trump posibilitatea de a negocia acum cu Rusia pe o bază și mai solidă”, a adăugat el.
Parlamentul ucrainean trebuie să aprobe pactul. Prim-ministrul Denis Smîhal s-a întâlnit cu facțiunile parlamentare pe 1 mai, deoarece unii membri s-au plâns că nu au văzut textul acordului sau nu au fost consultați în mod corespunzător.
Prim-viceprim-ministrul Iulia Sviridenko, care a semnat acordul pentru Ucraina, a declarat reporterilor într-un briefing online că ratificarea va avea loc în următoarele câteva săptămâni.
Zelenski a spus că speră că nu vor exista întârzieri în obținerea aprobării parlamentului, deși unii parlamentari au spus că se așteaptă ca acest lucru să dureze mai mult de o săptămână.
„Unele detalii tehnice trebuie finalizate înainte ca un fond comun de investiții SUA-Ucraina să poată deveni operațional”, a declarat Sviridenko.
„Trebuie cu adevărat să fim mai sustenabili și mai autosuficienți, iar acesta este un instrument real care ne poate ajuta să atingem acest obiectiv”, a spus ea, adăugând că cele două părți nu se așteptau ca acordul să înceapă să genereze venituri în acest an.
Sviridenko, care este și ministrul ucrainean al Economiei, a declarat că acordul „poate oferi succes ambelor țări” și „va atrage investiții globale în statul nostru”, subliniind punctele sale cheie într-o postare pe Facebook.
Sviridenko a spus că fondul de investiții va fi alimentat cu venituri exclusiv din licențe noi. Aceasta implică 50 la sută din fondurile de la noi licențe pentru materiale critice și proiecte de petrol și gaze, care vor intra în bugetul Ucrainei odată ce fondul va fi înființat.
Acordul prevede că toate resursele de pe teritoriul Ucrainei și din apele teritoriale aparțin Ucrainei, iar Kievul singur va determina de unde și ce să extragă. De asemenea, nu schimbă cursul de integrare europeană a Ucrainei, a adăugat Sviridenko.
Ministrul ucrainean de externe, Andri Sîbiha, a scris pe X că a informat-o pe șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, despre acord.
„Acesta marchează o etapă importantă în parteneriatul strategic Ucraina-SUA, care vizează consolidarea economiei și securității Ucrainei”, a spus el în postarea sa.
Ajutorul militar
Dincolo de aspectele monetare, Ucraina consideră acordul și ca fiind esențial pentru asigurarea accesului său la viitorul ajutor militar american.
Roman Kostenko, parlamentar ucrainean și comandant al forțelor speciale, a declarat pentru Current Time că problema garanțiilor de securitate în legătură cu acordul privind mineralele dintre SUA și Ucraina „rămâne deschisă”.
„Poate că au existat anumite nuanțe care au împiedicat includerea lor în acordul privind mineralele, chiar dacă a fost o cerere din partea noastră”, a adăugat el.
Pe 29 aprilie, site-ul Congresului SUA a publicat o notificare din partea unui înalt oficial din cadrul Biroului de Afaceri Legislative al Departamentului de Stat privind certificarea unei licențe propuse pentru exportul de articole de apărare, care includea „servicii de apărare către Ucraina în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult”.
Potrivit publicației media ucrainene Kviv Post, Casa Albă a aprobat licența la scurt timp după ce cele două țări au semnat acordul privind resursele minerale.
SUA solicită acces la peste 20 de materii prime considerate strategic critice pentru interesele sale. Printre acestea se numără zăcămintele de titan, care este utilizat pentru fabricarea aripilor de avioane și a altor produse aerospațiale, și uraniu, care este utilizat pentru energia nucleară, echipamente medicale și arme. Ucraina deține, de asemenea, zăcăminte de litiu, grafit și mangan, care sunt utilizate în bateriile vehiculelor electrice.
Trump a declarat că acordul înseamnă „în teorie” că SUA vor primi mai mult de la Ucraina decât au contribuit.
„Am vrut să fiu protejat”, a spus el într-un interviu acordat NewsNation, adăugând că nu vrea să pară „prost” neprimind banii pentru investiție.
Trump a declarat anterior, la o ședință de cabinet, că prezența americană „va ține mulți actori rău intenționați departe de țară sau cu siguranță departe de zona în care facem săpăturile”.
Articol scris cu informații furnizate de Reuters
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.