Cine a fost Papa Francisc
S-a născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, ca fiu al unor imigranți italieni. Tatăl său, Mario, a fost contabil angajat la căile ferate, iar mama, Regina Sivori, a fost o soție dedicată creșterii celor cinci copii ai lor.
A absolvit ca tehnician chimist și apoi a ales calea preoției, intrând în Seminarul Eparhial din Villa Devoto.
Pe 11 martie 1958 a intrat în noviciatul Societății lui Isus.
Și-a terminat studiile de științe umaniste în Chile și s-a întors în Argentina în 1963, pentru a absolvi, cu diplomă în filozofie, Colegio de San José din San Miguel.
Din 1964 până în 1965 a predat literatură și psihologie la Immaculate Conception College din Santa Fé, iar în 1966 a predat aceeași materie la Colegio del Salvatore din Buenos Aires.
Pe 31 iulie 1973 a fost numit provincial al iezuiților din Argentina, funcție pe care a deținut-o timp de șase ani.
Apoi și-a reluat activitatea în învățământul universitar și, din 1980 până în 1986, a slujit din nou ca rector al Colegio de San José, precum și ca preot paroh, din nou în San Miguel.
În martie 1986 a plecat în Germania ca să își termina teze de doctorat. Superiorii săi l-au trimis apoi la Colegio del Salvador din Buenos Aires și lângă Biserica Iezuită din orașul Córdoba, ca director spiritual și mărturisitor.
Pe 20 mai 1992, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires.
Pe 27 mai 1992, a primit hirotonirea episcopală de la Cardinal în catedrală. Și-a ales ca motto episcopal miserando atque eligendo, iar pe stema sa a introdus simbolul Societății lui Isus - IHS.
La nici nouă luni de la moartea cardinalului Quarracino, i-a succedat pe 28 februarie 1998, ca Arhiepiscop, Primat al Argentinei și Ordinar pentru credincioșii de rit răsăritean din Argentina care nu au nici un Ordinar de rit propriu.
Trei ani mai târziu, la Consistoriul din 21 februarie 2001, Ioan Paul al II-lea l-a ales cardinal, atribuindu-i titlul de San Roberto Bellarmino.
A fost ales Suprem Pontif pe 13 martie 2013.
Testamentul spiritual al Papei Francisc
Papa Francisc și-a dorit o înmormântare simplă, în pământ, într-o nișă funerară, conform testamentul spiritual datat 29 iunie 2022. Documentul în care cere să fie depus în Bazilica Sfânta Maria Maggiore a fost publicat de Vatican News:
„În numele Preasfintei Treimi. Amin.
Pe măsură ce simt că se apropie amurgul vieții mele pământești și cu speranța fermă în viața veșnică, doresc să-mi expun ultimele dorințe numai în ceea ce privește locul înmormântării mele.
De-a lungul vieții și în timpul slujbelor ca preot și episcop, m-am încredințat întotdeauna Maicii Domnului nostru, Sfânta Fecioară Maria. Din acest motiv, cer ca rămășițele mele muritoare să se odihnească – în așteptarea zilei Învierii – în Bazilica Papală Sfânta Maria Maggiore.
Doresc ca ultima mea călătorie pământească să se încheie tocmai în acest vechi sanctuar, unde mă voi opri întotdeauna să mă rog la începutul și la sfârșitul fiecărei călătorii apostolice, încredințând cu încredere intențiile mele Mamei Imaculate și mulțumind pentru grija sa blândă și maternă.
Cer ca mormântul meu să fie pregătit în nișa funerară din culoarul lateral dintre Capela Paulină (Capela Salus Populi Romani) și Capela Sforza a bazilicii, așa cum se arată în planul atașat.
Mormântul trebuie să fie în pământ; simplu, fără ornamente deosebite, purtând doar inscripția: Franciscus.
Costul pregătirii înmormântării va fi acoperit de o sumă oferită de un binefăcător. Am aranjat să fie transferat bazilicii papale Sfânta Maria Maggiore. Am dat instrucțiunile necesare cu privire la acest lucru
Am dat instrucțiunile necesare în acest sens cardinalului Rolandas Makrickas, comisar extraordinar al bazilicii liberiene.
Fie ca Domnul să acorde o răsplată potrivită tuturor celor care m-au iubit și care continuă să se roage pentru mine. Suferința care a marcat ultima parte a vieții mele, o ofer Domnului, pentru pacea în lume și pentru fraternitatea între popoare.
Santa Marta, 29 iunie 2022
FRANCIS”
Când și cum va fi ales un nou papă
Odată cu moartea Papei Francisc, Biserica Catolică – care are aproximativ 1,4 miliarde de credincioși – trebuie să înceapă procedurile pentru alegerea unui nou Pontif.
Conclavul, adunarea cardinalilor alegători, este convocat în acord cu normele cuprinse în Constituția Apostolică „Universi Dominici Gregis”, publicată în 1996 de Ioan Paul al II-lea și actualizată de Papa Benedict al XVI-lea, scrie agenzianova.com.
În Conclav sunt maximum 120 de cardinali care nu trebuie să aibă vârsta mai mare de 80 de ani.
Conclavul începe între a 15-a și a 20-a zi după moartea Papei. Cardinalul decan este cel care invită cardinalii alegători la Vatican pentru viitorul conclav.
În Capela Sixtină, unde se adună cardinalii, sunt amplasate două sobe, una pentru fumigene – pentru creșterea vizibilității fumului, cealaltă – pentru arderea buletinelor de vot.
În funcție de culoarea fumului care iese din hornul instalat pe acoperișul Paraclisului, se va ști dacă alegerile au avut succes sau nu.
Fumul negru indică faptul că votul nu a atins cvorumul, adică două treimi din cardinalii alegători, în timp ce fumul alb indică faptul că noul Papă a fost ales.
Dacă se ajunge la 33 de voturi nereușite, are loc un tur de scrutin între cei doi cardinali care au primit cel mai mare număr de voturi în ultimul scrutin. Și aici este necesară o majoritate de două treimi. Oficial, există trei cerințe pentru a deveni Papă - să fie bărbat, să fie botezat și necăsătorit.
Conclavul actual va fi crucial pentru a decide viitoarea direcție a Bisericii Romano-Catolice, iar spectrul candidaților este larg deschis datorită reformelor Papei Francisc.
Sunt în conclav, în acest moment, 252 de cardinali, dintre care doar 135 sunt eligibili pentru a vota (au sub 80 de ani).
108 dintre electori au fost numiți de Francisc, 22 de predecesorul său Benedict și cinci de Ioan Paul al II-lea.
În ceea ce privește continentele de pe care provin, scrie BBC, acestea sunt:
- Europa 114
- Asia: 37
- America de Sud: 32
- Africa: 29
- America de Nord: 28
- America Centrală: 8
- Oceania: 4
Cel mai tânăr membru al Colegiului Cardinalilor este ucraineanul Mykola Bychok, care are 45 de ani, și e episcop de Melbourne. Cel mai în vârstă este Angelo Acerbi, care are 99 de ani și e un veteran al diplomației de la Vatican.
Ce trebuie să știi despre funeraliile Papei Francisc
Când și unde are loc înmormântarea?
Funeraliile au loc în Piața Sfântul Petru de la Vatican. Francisc va fi apoi înmormântat, conform testamentului său, într-un mormânt simplu subteran în Bazilica Santa Maria Maggiore. Această biserică adăpostește icoana sa preferată a Fecioarei Maria, față de care avea o devoțiune deosebită.
Sigilarea sicriului
În noaptea dinaintea funeraliilor, Camerlengo a vegheat ceremonia de închidere și sigilare sicriului, în prezența altor cardinali de rang înalt. Un văl alb a fost așezat peste chipul Papei Francisc.
Un săculeț cu monede emise în timpul pontificatului său a fost plasat în sicriu, alături de o descriere de o pagină a pontificatului său — cunoscută în italiană ca „rogito”, un act oficial.
Aceasta a fost citită cu voce tare de maestrul ceremoniilor liturgice, apoi rulată și introdusă într-un tub cilindric plasat în interiorul sicriului. O copie este păstrată în arhivele Vaticanului. Capacele – atât ale sicriului de zinc, cât și ale celui de lemn –poartă o cruce și stema papală a lui Francisc.
De ce nu la Vatican?
Francisc a spus că dorește să fie înmormântat nu în Bazilica Sfântul Petru sau în criptele ei, unde sunt majoritatea papilor, ci în Bazilica Santa Maria Maggiore, aflată de cealaltă parte a Romei. Această alegere reflectă venerația sa față de o icoană a Fecioarei Maria aflată acolo — Salus Populi Romani („Ocrotitoarea poporului roman”).
Înainte și după fiecare călătorie externă, Francisc mergea la această bazilică pentru a se ruga în fața icoanei bizantine care o înfățișează pe Maria, înveșmântată într-o mantie albastră, ținând în brațe Pruncul Iisus, care la rândul lui ține o carte aurită cu pietre prețioase.
Ce demnitari participă?
La funeralii participă șefi de stat, inclusiv președintele SUA, Donald Trump, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele, Franței Emmanuel Macron. Regele Charles al III lea e reprezentat de Prințul William, iar la Vatican mai sunt, printre alții, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și președintele Consiliului European, António Costa, președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
Moștenirea lui Francisc
Francisc a fost cunoscut pentru simplitatea sa personală — de la alegerea numelui său în onoarea Sfântului Francisc de Assisi, care a renunțat la avere pentru a ajuta săracii, până la simbolurile și prioritățile vizibile ale pontificatului său.
A ales să trăiască în hotelul Domus Santa Marta din Vatican, în locul Palatului Apostolic, și purta pantofii săi ortopedici vechi, nu mocasinii roșii papali.
În învățăturile sale, s-a concentrat pe refugiați și alte persoane marginalizate. Prima sa călătorie ca papă, în 2013, a fost pe insula siciliană Lampedusa, pentru a întâlni migranți nou-sosiți. Apelul său pentru primire i-a adus critici din partea politicilor SUA și europene.
A semnalat și o atitudine mai deschisă față de persoanele LGBTQ+ și a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice o prioritate. Francisc a fost primul papă care a folosit date științifice într-un document doctrinar major și a făcut din grija pentru creația lui Dumnezeu un simbol al pontificatului său.
A evitat fastul chiar și în moarte, fiind depus într-un sicriu simplu din lemn.
Sursa: AP