Zelenski spune că este gata să se întâlnească cu Putin în Turcia, dar insistă asupra încetării focului începând cu 12 mai

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan (dreapta). Ankara, martie 2024.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este gata să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Putin la Istanbul pe 15 mai, dar a insistat ca încetarea focului susținută de aliații săi europeni să înceapă pe 12 mai. Moscova a ignorat până acum acest apel, transmite RFE/RL.

„Începând de mâine, așteptăm o încetare a focului”, a declarat Zelenski pe 11 mai pe rețelele de socializare. „Această propunere este pe masă”.

„O încetare a focului deplină și necondiționată – una care durează suficient de mult pentru a oferi o bază necesară diplomației – ar putea aduce în mod semnificativ pacea mai aproape. Ucraina a propus de mult timp acest lucru, partenerii noștri îl propun și întreaga lume solicită acest lucru”, a spus Volodimir Zelenski.

Zelenski a spus că Kievul nu are „absolut nicio problemă în a se angaja în negocieri și suntem pregătiți pentru orice format”.

Comentariile lui Zelenski urmează remarcilor președintelui american Donald Trump - care a părut să ignore apelurile Kievului și ale aliaților europeni pentru o încetare a focului - care a cerut Ucrainei să poarte „imediat” discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Președintele american Donald Trump a cerut ca Ucraina să poarte „imediat” discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului, ignorând apelul Kievului pentru o încetare a focului înainte de orice negocieri.

Trump a făcut această cerere pe 11 mai, după ce președintele rus Vladimir Putin a propus discuții directe cu Kievul în Turcia. Mesajul lui Putin a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, susținut de aliații europeni, solicitase o încetare rapidă a focului, de 30 de zile.

Într-o postare pe platforma sa, Truth Social, Trump a menționat că Putin „nu dorește să aibă” un acord de încetare a focului cu Ucraina și vrea, în schimb, discuții directe pentru a „negocia un posibil sfârșit al băii de sânge”.

„Ucraina ar trebui să fie de acord cu acest lucru, IMEDIAT”, a adăugat Trump. „Cel puțin (Rusia și Ucraina, n. red) vor putea să-și dea seama dacă este sau nu posibilă o înțelegere, iar dacă nu este, liderii europeni și SUA vor ști cum stau lucrurile și vor putea acționa în consecință!”, scrie președintele american pe Truth Social.

Președintele american a îndemnat Kievul să accepte invitația la întâlnire și a adăugat: „Întâlniți-vă acum”.

După mesajul lui Donald Trump, Volodimir Zelenski a reacționat pe Telegram și și-a reiterat apelul pentru o încetare a focului „completă și durabilă” pentru a „oferi baza necesară pentru diplomație”.

„Nu are niciun sens să prelungim crimele”, a scris Zelenski. „Și îl voi aștepta pe Putin joi [15 mai] în Turcia. Personal”.

Cererea lui Trump ca Ucraina să renunțe la condiția prealabilă pentru încetarea focului și să treacă direct la negocieri cu Rusia vine la doar câteva ore după ce emisarul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, susținuse apelul Kievului pentru încetarea focului.

„Așa cum președintele Trump a spus-o repetat: opriți crimele!!!”, a scris el pe X. „Mai întâi o încetare a focului necondiționată de 30 de zile și, în timpul acesteia, treceți la discuții de pace cuprinzătoare. Nu invers”.

În timpul unui briefing de presă pe care l-a ținut la Moscova, la miezul nopții, pe 11 mai, Putin a ignorat apelul la încetarea focului în războiul din Ucraina și s-a oferit, în schimb, să poarte discuții de pace directe cu Kievul, posibil la Istanbul, pe 15 mai, „fără condiții prealabile”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a susținut un briefing de presă la Kremlin, la miezul nopții, pe 11 mai.

Într-o declarație pentru presa rusă pro-Kremlin, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins apelurile Kievului – susținute de aliații săi – ca Rusia să întrerupă războiul, spunând că Kievul trebuie să fi înțeles greșit mesajul liderului rus. „Putin a fost clar în declarația sa”, a spus ea. „Mai întâi discutăm despre cauzele profunde, și abia apoi, poate, putem vorbi despre o încetare a focului.”

Consilierul prezidențial al lui Zelenski, Andri Iermak, a reacționat pe Telegram la apelul lui Putin pentru discuții: „Mai întâi, o încetare a focului de 30 de zile - apoi orice altceva”.

„Rusia nu trebuie să își deghizeze dorința de a continua războiul în spatele unor construcții retorice”, a spus el. „O încetare a focului este primul pas spre încheierea războiului și va demonstra dorința Rusiei de a pune capăt crimelor”.

În cursul zilei de duminică, pe 11 mai, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a asigurat pe Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că Ankara este pregătită să găzduiască negocieri pentru o încetare a focului și o pace permanentă între Rusia și Ucraina, a declarat biroul președintelui turc.

Într-o convorbire telefonică separată cu președintele francez, Emmanuel Macron, Erdogan a declarat că a fost atins „un punct de cotitură istoric” pentru încheierea războiului.

După întâlnirea de la Kiev, de sâmbătă, 10 mai, Macron, cancelarul german Friedrich Merz, Zelenski, premierul britanic Keir Starmer și cel polonez, Donald Tusk, au anunțat propunerea de încetare a focului începând cu 12 mai.


De la stânga la dreapta, premierul britanic K. Starmer, președintele ucrainean V. Zelenski, președintele francez E. Macron, premierul polonez D. Tusk și cancelarul german F. Merz, la Kiev, pe 10 mai, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele american Donald Trump.

Oficialii europeni au avertizat Moscova că se va confrunta cu noi sancțiuni „masive” dacă nu va accepta armistițiul propus și au declarat că, după discuții, au vorbit la telefon și cu Donald Trump.

La întoarcerea cu trenul de la Kiev, Macron, ajuns în orașul polonez de frontieră Przemysl, a descris oferta lui Putin de discuții directe drept „un prim pas, dar nu suficient”, adăugând că „o încetare a focului necondiționată nu este precedată de negocieri”.

Merz a adoptat o poziție similară și a calificat propunerea drept „un semn bun”, dar „departe de a fi suficientă”.

„Mai întâi, armele trebuie să fie reduse la tăcere, apoi pot începe discuțiile”, a afirmat el.

Înainte de vizita lor în Ucraina, Macron și ceilalți lideri europeni promiseseră că vor merge „la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina împotriva invaziei barbare și ilegale la scară largă a Rusiei”, aflată acum în al patrulea an.

Într-o declarație publicată pe site-ul guvernului britanic, aceștia și-au reiterat sprijinul față de apelul lui Trump pentru un acord care să pună capăt războiului și au îndemnat Rusia „să nu mai obstrucționeze eforturile de a asigura o pace durabilă”.

John Hardie, director adjunct al Programului Rusia din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, a spus pentru RFE/RL– după declarațiile lui Putin – că liderul rus a continuat „să încerce să meargă pe linia dintre a-l liniști pe președintele Trump și a refuza în continuare o încetare a focului fără concesii semnificative din partea Ucrainei și a Occidentului”.

„În esență, Putin a propus ca Rusia și Ucraina să continue de unde au rămas cu negocierile de la Istanbul din 2022, unde Moscova a încercat să impună condiții dure de pace”, a spus el și a adăugat că președintele american trebuie să ia o decizie.

„(Trump, n.red) va continua să îi permită lui Putin să îl «tragă de mânecă» sau își va pune în aplicare amenințarea de a strânge șuruburile economice asupra Rusiei?”, se întreabă Hardie.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski spune că Ucraina este „pregătită” pentru discuții directe, după propunerea lui Vladimir Putin: negocieri la Istanbul
Articol scris pe baza informațiilor AFP și publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI