Linkuri accesibilitate

Rachete europene contra dronelor rusești: Kaja Kallas confirmă noi ajutoare militare pentru R. Moldova


Șefa politicii externe europene, Kaja Kallas, în timpul vizitei sale la Chișinău, pe 24 aprilie 2025.
Șefa politicii externe europene, Kaja Kallas, în timpul vizitei sale la Chișinău, pe 24 aprilie 2025.

Șefa politicii externe și de securitate europene, Kaja Kallas, a confirmat la Chișinău, pe 24 aprilie, că Uniunea Europeană a aprobat ajutoare militare pentru R. Moldova, cu scopul de a o apăra de „pericolul” dronelor și rachetelor rusești, care cad pe teritoriul său.

„Scopul nostru este să vă ajutăm să vă modernizați forțele de apărare”, a spus Kallas la o conferință de presă alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Țările membre ale UE au aprobat la începutul lunii ajutoare militare în valoare de 20 de milioane de euro, pentru cumpărarea a aproximativ opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă, constând în lansatoare de rachete și circa 24 de rachete.

„Cred că achizițiile vor începe curând. Există anumite limitări de piață”, a spus oficiala europeană în conferința de presă de la Chișinău, într-o aluzie la faptul că cererea de armament este mare, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Maia Sandu a spus și ea că noile echipamente „vor proteja cetățenii noștri de dronele rusești” și că „cu sprijinul UE suntem mai bine pregătiți să facem față amenințărilor care vin din afara țării.

Kaja Kallas și Maia Sandu, după conferința lor de presă la Chișinău, pe 24 aprilie 2025
Kaja Kallas și Maia Sandu, după conferința lor de presă la Chișinău, pe 24 aprilie 2025

Detaliile ajutoarelor militare europene

Cele 20 de milioane de euro fac parte dintr-un pachet mai mare, de 60 de milioane anunțat la Chișinău de președintele Consiliului European, Antonio Costa,

Partea cea mai mare a pachetului, adică primele 40 de milioane, este destinată achiziției a 33 de „vehicule tactice de mobilitate înaltă” pentru trei brigăzi de infanterie, dar și a unui sistem pentru regimentul de apărare aeriană tactică a Armatei Naționale.

„Presiunile Rusiei au fost și rămân persistente, din acest motiv UE va continua să sprijine R. Moldova”, a mai spus Kallas la Chișinău, unde s-a aflat pe 23-24 aprilie în prima sa vizită în calitate de șefă a politicii externe și de securitate a UE.

Ea s-a mai întâlnit cu premierul Dorin Recean, cu ministrul de Externe, Mihai Popșoi, și a participat, la ministerul de Interne, la o prezentare a echipamentelor tactice pe care UE le-a oferit R. Moldova în trecut.

Fostă prim-ministră a Estoniei, Kallas a preluat mandatul de șefă a politicii externe și securității europene în decembrie 2024.

Ea este cunoscută pentru o poziție fermă de susținere a Ucrainei și militează pentru sporirea ajutorului militar al blocului comunitar pentru Kiev.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, autoritățile de la Chișinău au cerut în mod repetat aliaților europeni sisteme de apărare aeriană, în condițiile în care, pe teritoriul R. Moldova au căzut mai multe drone și rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei.

Ultimul incident de acest fel s-a petrecut în noaptea de 12 spre 13 februarie, când trei drone rusești au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile au spus că două dintre drone au explodat la cădere.

Ajutorul de 60 de milioane de euro ridică la aproape 200 de milioane sprijinul total acordat R. Moldova de UE prin Mecanismul European pentru Pace (EPF).

R. Moldova este al doilea cel mai mare beneficiar de asistență militară din partea UE, după Ucraina.

EPF este un fond extrabugetar prin care UE a acordat, de asemenea, sprijin de miliarde de euro Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe scară largă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG