Linkuri accesibilitate

Imagine panoramică de la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului. Este ultima dezbatere înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale
Imagine panoramică de la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului. Este ultima dezbatere înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale

A treia dezbatere prezidențială | Candidați fără defecte, contracandidați fără calități. Tensiuni între Crin Antonescu și Nicușor Dan

A treia și ultima dezbatere a candidaților înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 și 18 mai 2025 a fost organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.

Principalele informații

19:51 30.4.2025

Au fost 11, au rămas 7. Ordinea candidaților în sală

Doar șapte din cei 11 candidați s-au prezentat miercuri la Palatul Parlamentului pentru a participa la ultima dezbatere televizată înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Absenților George Simion, Victor Ponta și Sebastian Popescu li s-a adăugat și Silviu Predoiu, care nu a anunțat că nu va participa la dezbatere.

Prin tragere la sorți a fost stabilită ordinea candidaților în sala CA Rosetti de la Palatul Parlamentului:

1. John-Ion Banu-Muscel (candidat independent),

2. Elena Valerica Lasconi (USR – partidul i-a retras susținerea),

3. Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal),

4. George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte),

5. Petru Daniel Funeriu (candidat independent),

6. Nicușor-Daniel Dan (candidat independent),

7. Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român).

Absenți:

Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie),

Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale),

George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor),

și Victor Viorel Ponta (candidat independent).

George Simion a anunțat de la prima dezbatere că nu va participa la nicio confruntare și că preferă întâlnirile cu alegătorii. Victor Ponta a anunțat pe Facebook că va participa la slujba de întâmpinare a moaștelor Împărătesei Elena.


19:54 30.4.2025

A început cea de-a treia dezbatere și ultima înainte de primul tur de scrutin din 4 mai

Dezbaterea organizată de Antena 3 CNN a început cu un intro al moderatorului Mihai Gâdea, apoi cu prezentarea candidaților și cu salutul adresat susținătorilor celor șapte candidați prezenți la dezbatere.

Europa Liberă urmărește în live text cele mai importante momente și declarații.


20:14 30.4.2025

Lucrare de control pentru toți candidații: ce-i recomandă pentru prima funcție în stat

Candidaților li se cere să spună de ce candidează la președinția României.

John Ion Banu: „Dacă ieri seară n-am știu de ce sunt în sală, cred că de data asta știu. Sunt aici pentru da o opțiune cetățenilor României și a opri această ipocrizie – președintele să fie independent, nu legat, dator vândut partidului care-l susține.”

Elena Lasconi: „Voi fi primul președinte femeie și fiecare aveți o mamă și o soție care se bate (Sic!) pentru binele vostru și pentru prosperitate”.

Lavinia Șandru: „Vreau ca România să nu mai fie o țară a abuzurilor”.

Crin Antonescu: „România este mai înaintată decât clasa sa politică și are nevoie de un lider înțelept, demn, iubitor care să aducă establishmentul la nivelul societății”.

Daniel Funeriu: „Să facem ca răul să devină sclavul binelui”.

Nicușor Dan: „Există în România oameni onești și cu bun simț. Cred că România onestă este o sintagmă care-i reprezintă. O să încerc, dacă voi fi președintele României să mă ridic la înălțimea celor care mă susțin.”

Cristian Terheș: „Un președinte pentru toți Românii.”



20:35 30.4.2025

Ce aleg candidații să facă pentru ieșirea dintr-o criză precum cea din 2010?


Candidații au fost puși să aleagă între majorări de TVA, tăieri de la buget, impozitarea suplimentară a pensiilor, împrumut FMI, concedieri masive în instituțiile statului, tăierea salariului cu 50% a președintelui, renunțarea la avioane private, reducerea angajaților din subordinea demnitarilor.

John Ion Banu: „Nu o să iau salariul de președinte, nu vreau să-l folosesc, vreau să-l donez. A doua, în niciun caz nu aș reduce pentru pensii, consider chiar invers: va trebui să creăm fonduri pentru pensii prin a scoate pensionarii la cel puțin la 60-65 nu la 40 pentru că e o palmă dată condiției umane.”

Elena Lasconi: „Aș vrea să lucrăm profesionist și să eliminăm circul, să avem diplomați buni pentru ca în țară să ajungă mai mulți investitori. Îmi doresc să creștem economia prin investitori pentru a avea mai mulți bani de împărțit. Gaura neagră a economiei e reprezentată de companii de stat.”

Lavinia Șandru: „N-am să fac ce a făcut Traian Băsescu, pentru că atunci când a tăiat el pensii și salarii, eu am ieșit cu mamele în stradă. Vom tăia pensiile speciale, ele trebuie tăiate, de acolo vom lua bani pentru România, nu să ne îndatorăm la FMI”.

Crin Antonescu: „Există două mari pericole pentru buget: cheltuieli inutile și populismul. Eu personal exclud și creșterea TVA, și a taxelor și recursul la FMI și, bineînțeles, tăierile de salarii și pensii la bugetari angajați. În ce privește salariile demnitarilor, sigur că le putem reduce la jumătate, dar să nu uităm că în termeni de echitate și costuri, în marile de companii de stat unde în conduceri și în consilii de administrații sunt sume și câștiguri enorme, dar să nu uităm că în primării sunt salarii mici și oamenii nu mai pot angaja oameni valoroși.”

Nicușor Dan: „Deficitul nu e o chestiune abstractă, înseamnă inflație și inflație înseamnă facturi mai mari pentru români. Am fost în această situație acum patru ani la Primăria Capitalei. Aveam o datorie curentă de trei sferturi din bugetul anual și în momentul ăsta avem un rating cu patru trepte peste ratingul României. În termeni imediați: sunt două locuri de unde poți să tai: din companiile de stat, noi am făcut asta și din capitolul de cheltuieli pe termen mediu să ne uităm la marea evzaiune fiscală, la absorbția fondurilor europene, iar pe termen mediu și lung – dezvoltarea economiei de unde să vină mulți bani.”




Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG