Linkuri accesibilitate

Imagine panoramică de la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului. Este ultima dezbatere înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale
Imagine panoramică de la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului. Este ultima dezbatere înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale

A treia dezbatere prezidențială | Candidați fără defecte, contracandidați fără calități. Tensiuni între Crin Antonescu și Nicușor Dan

A treia și ultima dezbatere a candidaților înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 și 18 mai 2025 a fost organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.

Principalele informații

20:46 30.4.2025

Donald Trump, „rechinul imobiliar”

Mircea Badea, către Nicușor Dan: Am văzut o predilecție a vă referi la rechinii imobiliari, o temă predilectă. Cumva aveam senzația că trebuie să alegem un primar, nu un președinte. Donald Trump, un rechin imobiliar, a făcut multe miliarde…

Nicușor Dan: Nu în București (râde)

Mircea Badea: Nu încă. Are niște planuri în Fâșia Gaza. Veți susține planurile imobiliare ale lui Trump pentru Gaza sau vă opuneți? Salvați Fâșia Gaza sau?

Nicușor Dan: Domnul Badea, să știți că eu i-aș lăsa pe rechinii imobiliari, dar nu mă lasă ei pe mine. În 2008, vreo 40 de ONG-uri au semnat un pact, Pactul pentru București, a fost semnat inclusiv de primarul care a câștigat Sorin Oprescu și am crezut că treaba mea cu rechinii imobiliari s-a încheiat, dar 17 ani mai târziu suntem în aceeași situație. Legat de întrebare: România se coordonează cu aliații săi, dar România susține soluția celor două state, nu se pune problema de relocare din Fâșia Gaza.

Mircea Badea: Așadar, președintele Nicușor Dan dorește soluția celor două state

Nicușor Dan: Sigur, așa cum politica externă a României este consecventă.

21:13 30.4.2025

Candidații trebuie să-și caracterizeze contracandidații. Contre între Crin Antonescu și Nicușor Dan

John Ion Banu Muscel: Consider că eu sunt cel mai bun candidat pentru calitățile mele pe care le-am construit în timpul șederii mele în SUA. Am venit să aduc o schimbare în politica României.

Elena Lasconi: N-aș vrea să vorbesc despre niciun contracandidat, dar un președinte bun este cel care nu minte, nu trădează și este cinstit. În acest moment eu nu am contracandidat.

Lavinia Șandru: Eu vreau să vorbesc despre cineva care nu este aici, de domnul George Simion, cred că de frică. Mi s-ar fi părut normal să vină din respect pentru susținătorii lui. Cei care văd o variantă de compromis: George Simion nu este Călin Georgescu. Călin Georgescu n-ar fi zis că jupoaie judecătorii, n-ar fi înjurat atât. Cum va merge George Simion în Ucraina la reconstrucție când el are interdicție?

Crin Antonescu: Caracterizarea unui contracandidat, așa cum și-o face el însuși. Un contracandidat, Nicușor Dan, răspunde, întrebat de defecte: „Lipsa comunicării publice, lent și lipsa unui suficient dialog cu partenerii”. Pentru funcția de președinte care este un maxim comunicator, care trebuie să ia decizii repede, mai ales într-o agendă internațională din ce în ce mai precipitată și care în fiecare zi trebuie să aibă dialog cu partenerii politici, social, societatea. Un om care știe asta despre el și candidează: ori are o disfuncție logică, ori este pus de altcineva să candideze. Dacă cineva care nu poate comunica public, care e lent și nu poate avea dialog și pretinde că e onest, n-ar fi suficient dar n-ar fi adevărat.

Candidatul România Înainte (PSD-PNL-UDMR), Crin Antonescu
Candidatul România Înainte (PSD-PNL-UDMR), Crin Antonescu


Nicușor Dan, drept la replică: Am fost 4 ani jumate primar, am făcut multe greșeli dar nu cred că are dreptul să critice pe cineva care a făcut niște lucruri cineva care n-a făcut nimic. În al doilea rând, de multe ori domnule Antonescu ați sugerat lucrurile. Eu cred că indiferent de sexul persoanei care va câștiga președinția acesta trebuie să dea dovadă de bărbăție. Dacă spuneți că cineva m-a pus să candidez spuneți și cine. Puțină bărbăție! Nu eu mi-am mărit salariu, a făcut-o Parlamentul, pentru toți primarii și viceprimarii din țară. E a treia dezbatere și ridicați aceeași problemă: Ați fost ministrul Sportului, ați semnat contracte, v-am adus deciziile instanțelor, am pus aseară pe internet dovada că au fost semnate în mandatul dumneavoastră.

Crin Antonescu, drept la replică: Ați infectat și online și spațiul public cu minciuni, eu am semnat două acte perfect legale. Contractul în care vin rechini, cum le spuneți dumneavoastră, că n-ați avut curajul, ca să nu spun bărbația, că văd că v-ați făcut sexist.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan, candidat independent
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan, candidat independent

Urmează o controversă între cei doi despre terenurile care au fost privatizate în mandatul de ministru al lui Crin Antonescu în Parcul Herăstrău și Crin Antonescu îi cere lui Nicușor Dan să îi spună câtă chirie au plătit la Primăria București „rechinii imobiliari care au amenajat restaurante”. Nicușor Dan arată cum trei din cele patru contracte semnate pentru privatizarea celor 34 de hectare au fost semnate în timpul mandatului lui Crin Antonescu, care nu neagă acest lucru, iar Nicușor Dan spune că banii încasați din „chiriile derizorii” ale teraselor din Parcul Herăstrău sunt puțini din cauza contractului încheiat de ALPAB în 2015.


21:46 30.4.2025

Modificarea sau nu a Constituției

Care articol sau care articole din Constituție ar fi primele pe care le-ați propune spre modificare?

Lavinia Șandru: Aș veni cu o propunere după o dezbatere națională de a modifica constituția pentru ca România să fie republică prezidențială după model american. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii ani. În momentul în care președintele ar fi premier, altfel ar fi lucrurile.

Daniel Funeriu: De acord cu întărirea puterii referendumului, să fie obligatoriu. Întărirea dreptului la opinie, trăim într-o societate în care oamenii au impresia că nu au acest drept suficient de puternic, el trebuie întărit, suspendarea președintelui să se facă dar cu avizul conform al CCR, aș întări articolul 138, alineatul cinci. Autoritățile publice să dea socoteală mai ușor cetățenilor și aș convoca la Cotroceni o discuție societală dacă sau nu să introducem în Constituție moștenirea creștină a poporului român. Nu știu dacă aș convoca referendum, aș dori o discuție în societate.

Nicușor Dan: Nu e o prioritate pentru mine modificarea Constituției, consider că prin numeroasele dezvoltări pe care CCR l-ea făcut avem un cadru constituțional bine înțeles de sistemul administrativ. În programul meu politic am spus modificarea legii de funcționare a CCR, se poate face fără modificarea Constituției pentru ca judecătorii CCR să fie magistrați de profesie, cred că e important ca dacă pentru un furt de biciclete de judecă un judecător și pentru chestiuni importante ale statuluis să te judece tot un judecător și în perspectivă cred că o modificare importantă ar fi ca și propunerile de membri CCR să vină tot din sistemul judiciar, dar trebuie să facem o bună reprezentativitate a sistemului.

Cristian Terheș: Prima pe care aș propune-o e definire căsătorie ca fiind unirea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. Am avut șansa în 2018, la referendum, să o avem introdusă, din păcate, ca urmare a unei manipulări odioase, nu suficient români au mers la vot și nu s-a făcut cvorum. Astăzi, însă, se vede de ce era importantă, pentru că nu se mai vorbește de soți, ci de bărbați și femeie.

Elena Lasconi și Cristian Terheș la dezbaterea organizată de TVR
Elena Lasconi și Cristian Terheș la dezbaterea organizată de TVR

Crin Antonescu: Nu am în priorități, în programul prezidențial, modificarea Constituției. Nu prerogativele prezidențiale sunt prima chestiune; avem reforma administrativă, un articol care să statueze mai explicit egalitatea femeii cu bărbatul. Aș susține toate articolele care să limpezească ambiguitățile în ceea ce privește puterea executivă a președintelui și a premierului.

22:28 30.4.2025

Crin Antonescu îl acuză pe Nicușor Dan că a refuzat să autorizeze construcția unui spital privat pentru copiii bolnavi de cancer

Crin Antonescu, către Nicușor Dan: Acum 5 ani vi s-a solicitat aprobarea pentru construirea unei clinici oncologice pentru copii Sanador, ați stat în procese. Acum 2 ani instanța a dat o decizie definitivă. De 2 ani trebuia să semnați autorizația de construcție. Azi ați semnat-o (…) Un om care vrea să facă legea nu respectă 2 ani decizia. În toți acești ani v-ați gândit la copii? E un hobby, e un lobby, e doar lentoare, e altceva, ce e?


Nicușor Dan: Dacă dumneavoastră aveți vreo problemă cu modul în care se tratează cancerul în România vă rog să vă adresați colegului dumneavoastră domnul Rafila. Dacă vorbim de sistemul medical din România, trebuie să constatăm că de 30 de ani nu există o viziune pentru sistemul medical din România, pentru infrastructura sistemului medical, nu există proiecte pentru mari spitale sau care să înlocuiască infrastrctura improprie. Dacă din lipsa acestei viziuni se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care îl consideră ilegal (…) și nu sunt 2 ani ci câteva luni, ca să înțelegem și noi ce avem de făcut.

Crin Antonescu, drept la replică: Noi toți chiar avem o problemă cu tratarea cancerului în România pentru că e pe primul loc. Cineva avea cu ce, avea tot temeiul să construiască o clinică pentru copii. 5 ani ați stat în procese, de 2 ani aveți o decizie definitivă. Nu e despre Rafila, fiți uman, dați-mi un răspuns. Ați semnat azi aprobarea?

Nicușor Dan: Este vorba exact despre domnul Rafila, dacă dvoastră ați adus în discuție bolnavii de cancer cred că trebuie să îi întrebăm dacă sunt bine tratați în România de colegii dumneavoastră de coaliție. Da, am dat aprobarea. Asta nu înseamnă că un privat cu medici foarte buni trebuie să construiască ilegal.

Crin Antonescu: Trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună pentru că așa ați semnat. Am realizat ceva campania asta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG