Într-o postare pe rețelele de socializare, Trump i-a cerut președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, să reducă „preventiv” ratele dobânzilor pentru a ajuta la stimularea economiei, afirmând că Powell a fost în mod constant prea lent în a răspunde la evoluțiile economice.
„Putem asista la o încetinire a economiei dacă domnul Prea Târziu, un mare perdant, nu reduce ratele dobânzilor, ACUM”, a scris el.
Criticile lui Trump cu privire la modul în care Powell gestionează economia SUA vin în contextul în care propriile sale planuri privind tarifele au bulversat piața bursieră și au ridicat temerile legate de recesiunea economică.
Conflictul tot mai intens al președintelui cu Powell, pe care l-a numit la conducerea Fed în timpul primului său mandat, a contribuit la turbulențele de pe piață.
Indicele S&P 500, care urmărește 500 dintre cele mai mari companii americane, a scăzut luni cu aproximativ 2,4%. Acesta a pierdut aproximativ 12% din valoarea sa de la începutul anului, conform BBC.
Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,4% și a pierdut aproximativ 10% până acum anul acesta, în timp ce Nasdaq a scăzut cu mai mult de 2,5% și a pierdut aproximativ 18% din ianuarie.
Cu toate acestea, marți, tranzacționarea celor mai importanți indici bursieri din regiunea Asia-Pacific a fost moderată. Indicele Nikkei 225 din Japonia a închis în scădere cu aproximativ 0,1%, iar indicele ASX 200 din Sydney a închis în scădere cu aproximativ 0,3%. Hang Seng din Hong Kong a închis în creștere cu aproximativ 0,3%.
În primele ședințe de tranzacționare din Europa, bursa FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut marginal cu aproximativ 0,05%, în timp ce Dax din Germania a scăzut cu aproximativ 0,5%, iar CAC din Franța a scăzut cu 0,6%.
Cel mai mic indice al dolarului din ultimii trei ani
Deși dolarul american și obligațiunile guvernamentale americane sunt de obicei considerate active sigure în perioade de turbulențe pe piață, acestea nu au scăpat de turbulențele recente.
Indicele dolarului - care măsoară puterea dolarului în raport cu un set de valute, inclusiv euro - a ajuns luni la cel mai scăzut nivel din 2022.
Ratele dobânzilor la datoria guvernamentală americană au continuat să crească și marți, investitorii cerând randamente mai mari pentru deținerea titlurilor de trezorerie.
Între timp, prețul aurului a atins un nou record istoric de 3.500 de dolari pe uncie, investitorii căutând așa-numitele active „sigure”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI