Linkuri accesibilitate

Cursul de schimb a sărit, în premieră, la peste 5 lei / euro


Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă

Cursul de schimb valutar oficial al BNR a trecut marți, 6 mai, în premieră, de pragul de 5 lei / euro. Mai exact, valoarea consemnată de Banca Centrală este de 5,037 lei / 1 euro. Cu o zi înainte, valoarea era de 4,97, astfel că, de la o zi la alta, creșterea este de 0,06 lei.

Valoarea creșterii poate părea nesemnificativă, dar este importantă, raportat la tendința cursului de schimb leu / euro din ultimii ani.

Dacă în 2015 un euro valora 4,44 lei, în 2020 a ajuns la 4,84 lei, iar în 2023 la 4,94 lei, conform datelor BNR - serii anuale. De atunci valoarea a urcat treptat spre 4,97 lei, prag care nu a mai fost depășit, conform altor date - serii zilnice - ale Băncii Centrale.

Oscilațiile înregistrate de la o lună sau de la o zi la alta au fost în ultimii doi ani doar la nivelul celei de-a patra sau cel mult a treia zecimală de după virgulă. Mai exact, pe 2 mai un leu valora 4,9773 lei, iar pe 5 mai valoarea era de 4,9775 lei.

Astfel, creșterea din 6 mai, până la 5,03 lei / euro de la 4,97 lei / euro, este una mult mai accentuată decât cele anterioare. Este vorba de 6 bani (0,06 lei), deprecierea fiind de 1,2%. Tototdată, pragul de 5 lei / euro poate reprezenta și un prag psihologic.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus marți, pentru Europa Liberă că presiunea pe cursul de schimb a fost una ridicată în campania electorală și s-a accentuat luni, după încheierea turului I al alegerilor prezidențiale, câștigat de George Simion.

Guvernatorul Băncii Naționale (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, la finalul lunii aprilie, că stabilitatea cursului valutar leu/euro este un obiectiv urmărit de Banca Naţională, dar a spus că nici această stabilitate pe un termen atât de lung „nu cred că este lucrul cel mai bun”, conform ZF.

Anterior, în februarie, el a declarat că BNR este pregătită de un scenariu pentru perioada de după alegerile prezidențiale, cu presiune pe cursul de schimb.

„Bineînţeles că ne pregătim pentru un scenariu postalegeri prezidenţiale. Suntem pregătiţi pentru eventuale ieşiri de capital, de fapt diminuarea intrărilor de capital”, a spus guvernatorul BNR, citat de Hotnews.

„O nereînnoire a liniilor de credit, aşa cum erau în prezent ajung la scadenţă, nu se mai reînnoiesc şi se duc în altă parte. Bineînţeles că are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară. Noi îl acoperim. Suntem pregătiţi”, a mai afirmat el atunci.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG