Linkuri accesibilitate

16 persoane rănite în atacuri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod. Două persoane rănite în regiunea Rivne, în urma unui atac rusesc


Trupe rusești operează un obuzier D-30 în regiunea Belgorod, Rusia. Martie 2024. Fotografie generică.
Trupe rusești operează un obuzier D-30 în regiunea Belgorod, Rusia. Martie 2024. Fotografie generică.

În regiunea Rivne, două persoane au fost rănite în urma unui atac cu drone rusești pe 14 mai, a transmis administrația militară regională, scrie Serviciul Ucrainean al RFE/RL. De cealaltă parte, autoritățile rusești din Belgorod afirmă că atacurile ucrainene au rănit 16 persoane.

Potrivit șefului Administrației Militare Regionale din Rivne, Oleksandr Koval, atacurile rusești cu drone au produs și „distrugeri minore” ale infrastructurii civile.

Administrația militară a adăugat că forțele de apărare aeriană au doborât patru drone rusești în regiunea Rivne.

De asemenea, serie de explozii puternice au fost auzite în Kropivnițki, în regiunea Kirovohrad din centrul Ucrainei.

În timpul nopții și dimineața, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat atacurile cu drone, iar la ora 7:00 dimineața s-a dat alarma în regiunile vizate.

De cealaltă parte, Ucraina a atacat regiunea rusă Belgorod, a declarat guvernatorul regional, care a adăugat că 16 persoane au fost rănite, potrivit Reuters.

Belgorod este o regiune în sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina.

Printre răniți se află un medic și un paramedic, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov. Opt persoane au fost spitalizate, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile sale au distrus 12 drone pe care Ucraina le-a lansat peste noapte, trei dintre ele deasupra regiunii Belgorod.

Pe front, cele mai grele lupte continuă în direcțiile Pokrovsk, Liman și Novopavlivka, din regiunea Donețk. Armata ucraineană a transmis că apărătorii au respins numeroase atacuri rusești, în special în sectoarele Liman și Kursk.

Atacurile reciproce continuă în ciuda apelurilor Ucrainei și ale aliaților săi occidentali pentru o încetare a focului de 30 de zile începând de luni. Rusia a ignorat propunerea și a continuat operațiunile ofensive.

Rusia a propus negocieri directe la Istanbul, dar fără a fi de acord cu o încetare a focului în prealabil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat disponibil să negocieze în Turcia.

Analiștii sugerează că interesul reînnoit al Rusiei pentru discuții este doar unul tactic, cu scopul de a modela percepțiile globale și de a bloca livrările de arme occidentale către Ucraina, mai degrabă decât o mișcare reală spre încheierea conflictului.

Kremlinul continuă să ceară ca negocierile să abordeze ceea ce numește „cauzele profunde” ale războiului, inclusiv prezența NATO în Europa de Est și presupusa discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Rusia insistă că orice încetare a focului trebuie să limiteze capacitatea Ucrainei de a mobiliza, instrui și primi ajutor militar occidental, fără a oferi restricții asemănătoare impuse activităților militare rusești.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG