Downing Street a anunțat că vor fi luate măsuri împotriva a până la 100 de nave care au transportat marfă în valoare de peste 18 miliarde de lire sterline de la începutul anului 2024.
Premierul Keir Starmer urmează să facă anunțul la un summit al liderilor nord-europeni, cunoscut sub numele de Forța Expediționară Comună (JEF), care va avea loc la Oslo, în Norvegia. JEF este formată din zece națiuni, inclusiv Danemarca, Norvegia și Olanda, transmite BBC.
Premierul a promis că Marea Britanie va face tot ce îi stă în putință ca să „distrugă operațiunea flotei din umbră” a președintelui rus Vladimir Putin, pentru a-i priva mașina de război de veniturile din petrol și a proteja infrastructura submarină.
În urma invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022, multe țări occidentale au impus sancțiuni asupra energiei rusești, prin limitarea importurilor și plafonarea prețului petrolului.
Pentru a ocoli aceste sancțiuni, Moscova a construit ceea ce a fost denumită „flotă din umbră” de petroliere cu proprietari și trasee ascunse.
Downing Street a acuzat operațiunea de „finanțare a războiului ilegal al Kremlinului în Ucraina”.
Guvernul a numit navele „decrepite și periculoase”, precum și responsabile de „navigație nesăbuită” după mai multe rapoarte privind deteriorarea unui cablu submarin important în Marea Baltică.
Petrolierele sancționate vor fi interzise în porturile britanice și riscă să fie reținute în apele britanice.
Starmer a spus că fiecare pas care sporește presiunea asupra Moscovei și lucrează pentru pacea Ucrainei „este un alt pas către securitatea și prosperitatea Regatului Unit”.
De asemenea, se așteaptă ca membrii JEF să anunțe un sprijin suplimentar pentru eforturile de război ale Ucrainei.
Regatul Unit a impus anterior sancțiuni împotriva a 133 de nave „din umbră” în timpul unei reuniuni a JEF din decembrie 2024.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI