Secretarul de stat american Marco Rubio și vicepreședintele american JD Vance și-au exprimat incertitudinea cu privire la șansele de a ajunge la un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord care oferă Statelor Unite acces la resursele minerale ale Ucrainei.
„Cred că știm unde e Ucraina și știm unde e Rusia în acest moment. Sunt mai aproape, dar sunt încă departe una de cealaltă”, a declarat pe 1 mai Marco Rubio la Fox News.
Într-un interviu separat, JD Vance a spus chiar că războiul din Ucraina nu se va încheia „prea curând”.
Rubio a mai declarat că, în cazul în care nu va exista un progres real în ceea ce privește războiul din Ucraina în viitorul apropiat, președintele american Donald Trump va trebui să decidă cât timp să mai dedice procesului de negociere.
Statele Unite au avertizat deja că negocierile au ajuns „într-o fază critică”, iar lipsa progreselor ar putea însemna că Washingtonul va renunța la efortul său de a pune capăt conflictului.
Rubio a declarat săptămâna trecută că, deși s-au înregistrat „progrese reale” în discuțiile pentru a pune capăt invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, „ultimii doi pași din acest traseu vor fi întotdeauna cei mai dificili și trebuie să se întâmple curând”.
Donald Trump, care și-a început al doilea mandat de președinte în ianuarie, a făcut din încetarea războiului o prioritate absolută. El a făcut apel la o încetare imediată și completă a focului și a cerut Rusiei să înceteze atacurile – care lovesc foarte multe ținte civile – asupra orașelor ucrainene.
Vance a declarat că este „optimist” în ceea ce privește obținerea unei încetări a luptelor, însă, în cele din urmă, aceasta va depinde de Kiev și Moscova.
„Ei sunt cei care trebuie să facă pasul final”, a spus vicepreședintele american. Va depinde „de ruși și de ucraineni, acum că fiecare parte știe care sunt condițiile celeilalte pentru pace. Va depinde de ei să ajungă la un acord și să pună capăt acestui conflict brutal”.
„Nu se va termina prea curând”, a adăugat Vance.
Ucraina spune că dorește o încetare a focului de cel puțin 30 de zile pentru a deschide calea discuțiilor privind asigurarea unei păci echitabile.
Rusia nu a fost de acord cu un astfel de armistițiu, dar președintele Vladimir Putin a anunțat unilateral o încetare a focului de trei zile săptămâna viitoare, pentru a coincide cu Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, iar Kremlinul a declarat că este deschis la discuții directe cu Kievul.
Noi atacuri mortale cu drone și rachete
Forțele ruse continuă să lanseze aproape în fiecare noapte atacuri mortale cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la partenerii occidentali ai Ucrainei să ia măsuri mai dure împotriva Kremlinului.
Pe 1 mai, atât Statele Unite, cât și Ucraina au salutat acordul privind mineralele, care ar fi trebuit să fie semnat pe 28 februarie la Casa Albă. Însă, un schimb de replici tensionat între Zelensk, Trump și Vance a dus atunci la anularea ceremoniei de semnare.
De atunci, ambele părți au depus eforturi pentru a restabili relațiile, culminând cu o întâlnire individuală între Trump și Zelenski, pe 26 aprilie, când ambii lideri au participat la funeraliile Papei Francisc, la Vatican.
Acordul privind mineralele a fost semnat pe 30 aprilie de către prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko și secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
Ucraina a declarat că acordul asigură interese-cheie, inclusiv suveranitatea deplină asupra propriilor minerale de pământuri rare, care sunt vitale pentru noile tehnologii.
Washingtonul a numit acordul o nouă formă de angajament al SUA față de Kiev, după ce Trump a pus capăt ajutorului militar la scurt timp după ce a revenit la putere.
„Acest acord semnalează clar Rusiei că Administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, a declarat Bessent.
În primă fază, Trump ceruse drepturi asupra bogățiilor minerale ale Ucrainei drept compensație pentru armele americane în valoare de zeci de miliarde de dolari trimise pentru a ajuta armata ucraineană sub conducerea fostului președinte Joe Biden.
În discursul său de pe 1 mai, Zelenski a declarat că nu există datorii care să fie plătite în urma ajutorului acordat Kievului, în trecut, de către SUA. El a numit acordul „cu adevărat egal” și unul care „creează o oportunitate pentru investiții în Ucraina”.
„Aceasta este colaborarea cu America și în condiții echitabile, când atât statul ucrainean, cât și Statele Unite, care ne ajută în apărare, pot câștiga în parteneriat”, a adăugat el.