Linkuri accesibilitate

Vocea Americii a obținut în instanță redeschiderea prin reluarea finanțării de către guvernul american


Un indicator către postul american Voice of America - Washington, DC
Un indicator către postul american Voice of America - Washington, DC

Un judecător federal din Washington a ordonat administrației Trump să facă pașii necesari de redeschidere a postului de radio Vocea Americii/ Voice of America (VOA). Rețeaua internațională de radio a fost închisă forțat luna trecută prin restrângeri financiare despre care VOA a spus că sunt ilegale.

Judecătorul de district al SUA, Royce Lamberth a hotărât marți, 22 aprilie să dea o așa-numită ordonanță preliminară prin care guvernul american trebuie „să ia toate măsurile necesare” pentru a-i readuce pe angajații și contractorii de la Vocea Americii în funcțiile lor și să restabilească finanțarea aprobată de Congresul SUA alături de alți doi radiodifuzori finanțați de guvernul SUA – Radio Free Asia și Rețeaua de Transmisiuni din Orientul Mijlociu - și să redeschidă toate aceste rețelele de radio, televiziune și știri online.

Judecătorul Lamberth, care judecă șase procese ale angajaților și contractorilor închiși de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Media Globale (USAGM), agenția guvernamentală de care depind radiodifuzorii federali, a ordonat, de asemenea, instituțiilor media să furnizeze rapoarte lunare care să arate dacă USAGM respectă sau nu ordinul judecătoresc.

Magistratul vrea să se asigure în acest fel că agenția condusă de reprezentanți ai administrației Trump le permite posturilor de radio/TV/ platforme online să „furnizeze știri care sunt în mod constant de încredere și cuprinzătoare, obiective și corecte”.

USAGM nu a reacționat încă public la decizia instanței.

Luna trecută, Vocea Americii a intentat un proces în care a afirmat că administrația Trump a adoptat o abordare „cu drujba” față de USAGM.

Astfel, susține VOA, în urma unui ordin executiv semnat de președintele Trump, Agenției SUA pentru Media Globale și altor șase agenții federale li s-a cerut să „reducă nivelul funcțiilor lor statutare și a personalului asociat la prezența și funcția minimă cerută de lege”.

USAGM a trimis apoi în concediu peste 1.000 de angajați și a desființat aproximativ 600 de contractori, forțând VOA să-și oprească emisiunile pentru prima dată de la înființarea sa în 1942.

USAGM a susținut în cauză că nu a fost luată nicio „decizie finală” cu privire la viitorul VOA și că procesele ar trebui să fie tratate ca „litigii” de muncă.

În contextul aceluiași ordin executiv din 15 martie privind reducerea la minimum a activității USAGM, Europa Liberă/ Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) se confruntă cu dificultăți financiare.

După ce USAGM a anunțat pe 16 martie că denunță integral acordul său de finanțare, Europa Liberă a intentat, de asemenea, un proces USAGM „pentru a evita un prejudiciu ireparabil” adus radiodifuzorului.

Aceasta, în condițiile în care Congresul SUA, prin politicieni republicani și democrați deopotrivă, a aprobat fondurile necesare bunei funcționări a Europei Libere, organizație non-profit cu 23 de redacții în 27 de limbi, aflată sub patronajul Legislativului de la Washington, pentru reținerea grantului său aprobat de Congres.

Cazul RFE/RL continuă în instanță, fiind un dosar diferit de cel al rețelelor Vocea Americii, Radio Asia Liberă și Rețeaua de Transmisiuni din Orientul Apropiat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG