Linkuri accesibilitate

Tensiuni în creștere între India și Pakistan după atacul mortal din Kașmir. Schimburi de focuri la linia de control


Protesters in New Delhi hold placards during a protest march towards the Pakistan High Commission condemning the Pahalgam attack on April 24.
Protestatarii din New Delhi au manifestat împotriva atacului din Kașmir din 24 aprilie 2025.

Tensiunile dintre India și Pakistan amenință să se intensifice prin măsuri economice și diplomatice reciproce, în urma unui atac grav produs în Kașmir, pe 22 aprilie 2025, scrie RFE/RL. Atacul de la Pahalgam, o destinație turistică din Kașmirul administrat de India, a dus la moartea a 26 de persoane, majoritatea turiști indieni și un cetățean nepalez.

Trupele din Pakistan și India au avut un schimb de focuri în noaptea de 24 spre 25 aprilie la linia de control din Kașmir, după ce ONU a cerut celor două țări cu arsenale nucleare să dea dovadă de „reținere maximă”.

Un oficial guvernamental din Kașmirul administrat de Pakistan, a declarat vineri pentru AFP că trupele au schimbat focuri de-a lungul liniei de control care separă cele două țări.

Armata indiană a confirmat că au existat focuri limitate de arme de calibru mic despre care a spus că au fost inițiate de Pakistan.

După atacul din 22 aprilie, India și-a redus și mai tare legăturile cu Pakistanul și a acuzat Islamabadul că sprijină „terorismul transfrontalier”.

New Delhi a închis principalul punct de trecere a frontierei care leagă cele două țări, a expulzat diplomații pakistanezi și a ordonat cetățenilor pakistanezi deținători de vize să părăsească India în termen de 48 de ore.

India a anunțat, de asemenea, suspendarea Tratatului privind apele Indusului, vechi de șase decenii, care oferă acces la apă celor două țări.

La rândul său, Pakistanul a negat orice implicare în atac și a răspuns cu contramăsuri proprii, suspendând vizele pentru unii cetățeni indieni și expulzând diplomați și alți oficiali indieni.

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a cerut, de asemenea, o „anchetă credibilă” asupra atacului și a dat un avertisment dur legate de o posibilă suspendarea de către New Delhi a tratatului privind apele Indusului.

„Pakistanul respinge vehement anunțul indian de a suspenda Tratatul privind apele Indusului. Orice încercare de a opri sau devia fluxul de apă aparținând Pakistanului conform Tratatului privind apele Indusului va fi considerat un act de război și i se va răspunde cu toată forța”, a mai spus premierul pakistanez.

Atacul din 22 aprilie a fost cel mai grav asupra civililor din ultimii ani din provincia majoritar musulmană.

Premierul indian Narendra Modi a declarat că atacatorii vor fi urmăriți „până la capătul pământului” și a promis pedepsirea lor.

Modi nu s-a referit la atacatori ca fiind pakistanezi, dar poliția din Kașmirul indian a susținut că doi dintre cei trei militanți suspecți erau cetățeni pakistanezi. Poliția indiană nu a precizat însă cum i-a identificat pe atacatori.

India și Pakistan controlează părți separate din Kașmir, dar ambele îl revendică în întregime. De la împărțirea Indiei și crearea Pakistanului în 1947, cele două țări, ambele puteri nucleare, au purtat războaie pentru teritoriu.

Atacul de la Pahalgam riscă acum să reaprindă tensiunile de lungă durată.

Tratatul privind apa, mediat de Banca Mondială și semnat în 1960, reglementează împărțirea apelor râului Indus și a afluenților săi între India și Pakistan. De atunci, tratatul a rezistat la două războaie între vecini și unei serii întregi de tensiuni severe între India și Pakistan.

Tratatul stipulează că India trebuie, cu puține excepții, să permită apei din râurile vestice să curgă în aval în Pakistan.

Relațiile diplomatice dintre New Delhi și Islamabad erau deja la un nivel scăzut înainte de atacul din Kașmir.

Pakistanul l-a expulzat pe trimisul Indiei și nu și-a mai trimis propriul ambasador la New Delhi de când India a revocat statutul semi-autonom al Kașmirului, în 2019.

India a acuzat adesea Pakistanul de implicare într-o insurgență în Kașmir, dar Islamabad spune că oferă doar sprijin diplomatic și moral pentru cererile de autodeterminare ale locuitorilor din regiune.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG