Linkuri accesibilitate

Noi discuții pentru încetarea focului, în Gaza. Sute de morți, în ultimele 72 de ore


În imagine, un bărbat palestinian, rănit, într-un atac aerian israelian în centrul Fâșiei Gaza, este dus la spitalul Al-Aqsa Hospital din Deir al-Balah, sâmbătă, 17 mai. Imagine cu caracter ilustrativ.
În imagine, un bărbat palestinian, rănit, într-un atac aerian israelian în centrul Fâșiei Gaza, este dus la spitalul Al-Aqsa Hospital din Deir al-Balah, sâmbătă, 17 mai. Imagine cu caracter ilustrativ.

Israelul și Hamas au reluat discuțiile de încetare a focului, sâmbătă în Qatar, pe fondul atacurilor intensificate ale Israelului care au provocat moartea a peste 140 de persoane în ultimele 24 de ore, respectiv a câtorva sute în ultimele 72 de ore.

Autoritățile sanitare palestiniene au transmis că cel puțin 146 de persoane au fost confirmate ca fiind ucise în a treia zi a celei mai recente campanii de bombardamente a Israelului, unul dintre cele mai mortale valuri de atacuri de la prăbușirea unui armistițiu din luna martie, scrie Reuters.

Alte sute de răniți erau tratați în spitale, iar nenumărați alții erau încă îngropați sub dărâmături, mai notează agenția de presă.

Potrivit autorităților sanitare din Gaza, majoritatea celor uciși sâmbătă se aflau în orașe de la marginea nordică a enclavei, inclusiv Beit Lahiya și tabăra de refugiați Jabalia, precum și în orașul Khan Yunis, din sudul țării. Potrivit acestora, 459 de persoane erau rănite.

Salvatori ai Serviciului civil de apărare, controlat de Hamas, principalul Serviciu de urgență, au spus că atacurile israeliene au provocat moartea a peste 300 de persoane, începând de joi, notează BBC.

Potrivit șefului Spitalului Indonezian din nordul Gazei, Marwan Al-Sultan, un număr mare de victime rănite ale ultimei campanii de bombardamente se află în stare critică.

„De la miezul nopții (de vineri spre sâmbătă, n.r.) am primit 58 de martiri, în timp ce un număr mare de victime rămân sub dărâmături. Situația din interiorul spitalului este catastrofală”, a declarat el pe platforma X, conform Reuters.

Agenția germană de presă (DPA) menționează că cifrele oferite de autoritățile palestiniene din Gaza nu fac distincția între civili și combatanți militari Hamas.

Israelul transmite că se mobilizează pentru a cuceri mai mult teren în Gaza într-o nouă campanie, numită „Operațiunea Carele lui Ghedeon (referire la un personaj biblic, n.r.)”, care urmează unei vizite efectuate săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu de către președintele american Donald Trump.

Israelul a stopat toate ajutoarele care intrau în Gaza de la începutul lunii martie, ceea ce a crescut îngrijorarea internațională cu privire la situația dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei.

Consilierul media al conducerii Hamas, Taher Al-Nono, a declarat pentru Reuters că o nouă rundă de discuții indirecte cu delegația israeliană la Doha a început sâmbătă, discutând toate temele „fără condiții prealabile”.

„Delegația Hamas a subliniat poziția grupului și necesitatea de a pune capăt războiului, de a face schimbrui de prizonieri și de a retrage Israelul din Gaza și de a permite reluarea, în Fâșie, ajutorului umanitar și a tot ceea ce au nevoie oamenii din Gaza”, a adăugat el.

Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a transmis, de asemenea, într-un comunicat, că negocierile privind un acord de eliberare a ostaticilor israelieni deținuți de Hamas au fost reluate la Doha. El a menționat că discuțiile au început fără ca Israelul să fie mai întâi de acord cu un armistițiu sau să ridice blocada.

Armata israeliană a declarat că desfășoară atacuri ample și mobilizează trupe cu scopul de a obține „control operațional” în anumite părți ale Gazei. Forțele israeliene le-au spus oamenilor să părăsească zonele din nordul Fârșiei Gaza, vineri.

Armata israeliană a mai transmis că nu va înceta operațiunile „până când Hamas nu va mai reprezenta o amenințare și toți ostaticii noștri vor fi acasă” și că a „atacat peste 150 de ținte teroriste în Fâșia Gaza” în 24 de ore, scrie BBC.

Site-ul radiodifuziunii publice britanice citează publicația Times of Israel, potrivit căreia campania derulată de Israel presupune ca armata israeliană să preia și să controleze teritoriu, să mute civili în sudul Fâșiei, să atace Hamasul și să împiedice organizația militantă palestiniană să preia controlul asupra livrărilor de ajutoare.

„Nordul Gazei este martor la o campanie sistematică de exterminare”, a declarat Hamas într-un comunicat, cerând liderilor arabi, prezenți la un summit la Bagdad, să ia măsuri practice pentru a opri agresiunea și a asigura livrarea de ajutoare.

Reuters reamintește că discuțiile purtate începând cu luna martie nu au reușit să restabilească un armistițiu în baza căruia Hamas să elibereze ostaticii rămași capturați în atacul din octombrie 2023 asupra Israelului, care a precipitat războiul.

Hamas a declarat de mai mult timp că nu îi va elibera decât dacă Israelul își încheie campania de atacuri; Israel spune că va continua să lupte până când Hamas va fi destructurat.

La summitul Ligii Arabe, președintele egiptean Abdel-Fatah al-Sisi, a cărui țară mediază discuțiile de pace din Gaza alături de Qatar, a declarat că acțiunile Israelului vizează „ștergerea și anihilarea” palestinienilor și „punerea capăt existenței lor în Fâșia Gaza”.

La rândul rol, experții Națiunilor Unite spun că foametea se apropie acum de Gaza, la mai mult de două luni după ce Israelul a oprit toate livrările de provizii. Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Tom Fletcher, a întrebat Consiliul de Securitate săptămâna aceasta dacă va acționa pentru a „preveni genocidul”.

Israelul învinovățește Hamas pentru suferința civililor, deoarece operează printre aceștia și deturnează ajutoare, lucru pe care Hamas îl neagă. Israelul spune că suficiente alimente au ajuns în Gaza în timpul armistițiului de șase săptămâni de la începutul anului pentru a combate foametea, pentru moment.

Vineri, președintele SUA, Donald Trump a recunoscut criza foametei tot mai mare din Gaza și nevoia de livrări de ajutoare.

Cu informații Reuters și BBC.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG