Un sondaj realizat de Catalyst Solutions – intitulat „100 cei mai doriți angajatori din România” – dezvăluie că jobul la care visează cei mai mulți români este la o companie multinațională.
Compania de consultanță în resurse umane, specializată în soluții de recrutare și employer branding, spune că românii caută în special companiile cu afaceri în IT, cu toate că facilitățile pentru acest domeniu au fost tăiate de către Guvernul Ciolacu.
Clasamentul este condus de giganții din tehnologie Microsoft și Google.
Opt din primele zece companii la care râvnesc să lucreze cei care au participat la sondaj aparțin unor grupuri multinaționale. Singurele companii 100% românești din top 10 sunt Banca Transilvania și Emag.
Studiul a fost realizat la nivel național, pe baza a 12.161 de răspunsuri libere, neasistate ale respondenților. Ei au răspuns la întrebarea „Care este topul primilor cinci angajatori pentru care îți dorești să lucrezi?“ .
Prezența multinaționalelor în România a fost des adusă în discuțiile din ultimele săptămâni în contextul campaniei electorale pentru alegerea președintelui.
În diversele sale luări de poziție, George Simion, candidatul plasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, a acuzat firmele străine pentru modul în care lucrează în România.
„Cei care sunt buni și duc la îndeplinire proiectele sunt români. Străinii iau banii și pleacă”, a declarat George Simion la dezbaterea electorală de la Euronews, singura la care a participat alături de contracandidatul său, independentul Nicușor Dan.
Tot la Euronews, George Simion, liderul partidului naționalist AUR, a mai spus că „toate companiile străine sunt binevenite în România, atât timp cât își plătesc taxele corect”.
„Legat de naționalizare, ne dorim să recuperăm pachetul majoritar la Petrom”, a precizat George Simion atunci când a fost întrebat de Nicușor Dan cu privire la poziția lui față de multinaționale.
Cu privire la multinaționale și investiții străine, Nicușor Dan spune că el vrea să atragă investitori străini pentru că România este o țară stabilă.
„Evident că trebuie să atragem investiții străine în România. Evident, oricine se uită la noi vede că în locurile în care au ajuns investițiile străine în România salariile sunt mai mari și oamenii nu pleacă, acolo unde n-au ajuns, salariile sunt mai mici și din păcate, mulți români au ajuns să plece din România”, a spus Nicușor Dan la dezbaterea Euronews.
„În pofida unor turbulențe pe care le-am avut în ultimele luni, România a fost mult timp o țară stabilă. Faptul că România și-a dublat PIB-ul în zece ani, cred că este un argument foarte bun. Trebuie doar să o stabilizăm politic și sunt sigur că o să continue să vină investiții străine”, a mai spus Nicușor Dan.
Multinaționalele din România au sute de mii de angajați români. Între primele zece locuri ale topului sunt și două companii românești – Emag și Banca Transilvania:
1.Microsoft
2. Google
3. Continental
4. Oracle
5. Bosch România
6. Amazon
7. Ing Bank România
8. IBM România
9. Banca Transilvania
10. Emag
În Top 100 cei mai doriți angajatori mai sunt și alte companii sau instituții românești, precum Agenția Națională de Administrare Fiscală, Banca Națională a României, Hiodroelectrica sau Serviciul Român de Informații, însă marea majoritate a companiilor sunt multinaționale.
Iată câteva statistici care surprind imaginea la nivel național:
✔ în 2024, în România funcționau în jur de 270.000 de companii cu capital străin;
✔ valoarea totală a investițiilor străine directe din România era estimată la 118 miliarde de euro;
✔ opt din cei mai mari zece angajatori privați din România sunt deținuți integral sau majoritar de un investitor străin;
✔ peste 80.000 de persoane lucrează doar la aceste companii;
✔ nouă din primele zece societăți după cifra de afaceri sunt deținute sau controlate de companii străine.
De ce preferă românii multinaționalele atunci când vine vorba de angajare?
Doru Șupeală, consultant în employer branding, fost director de marketing în mai multe multinaționale, spune că organizațiile internaționale vin în România cu o mulțime de standarde de lucru moderne, cu o mulțime de avantaje financiare pentru oameni, precum și cu pachete de beneficii consistente.
„Și cu siguranță astfel de companii au contribuit în ultimii 20-30 de ani la civilizarea și la modernizarea pieței muncii din România”, spune Doru Șupeală.
„Ce cred că trebuie să înțelegem este că, în mod cert, cei mai mulți oameni care lucrează în România pentru corporațiile internaționale apreciază beneficiile, salariile și condițiile de lucru pe care le primesc, în special când vorbim de companiile care au activitate de birou și au job-uri în zona de muncă intelectuală, pentru că, dacă ne uităm la top, vom vedea că acestea sunt companiile care au pozițiile cele mai vizibile și cele mai înalte”, afirmă Doru Șupeală.
Expertul subliniază însă că sunt și multe companii românești care oferă condiții bune de muncă și au o reputație bună.
„Cauza pentru care acești angajatori nu apar [în top] este că ori au dimensiuni mici și nu sunt neapărat foarte vizibili, ori sunt în afara listelor de clienți și colaboratori ai companiilor care fac aceste topuri, ori poate nu-și doresc să aibă atât de multă expunere”, arată Doru Șupeală.
Firmele de recrutare au observat și ele că angajații români aplică în număr mare pentru joburile oferite de companiile străine.
Ana Călugăru, director de comunicare la Ejobs, spune că românii sunt atrași în primul rând de stabilitatea companiilor.
„Această atracție este din partea tuturor angajaților, indiferent de segmentul de vârstă sau de pregătire profesională și indiferent de nivelul de experiență pe care îl au. Există o asociere directă între companiile mari multinaționale prezente în mai multe țări și stabilitate, o asociere care practic a fost dovedită de-a lungul timpului. Faptul că aceste companii se extind și că au o tradiție solidă în spate arată că ele sunt solide, solvabile și că pot fi un angajator pe termen lung pentru candidați”, spune Anda Călugăru.
Un alt element pentru care românii sunt atragi de companiile străine este cultura organizațională.
„Potențialul de dezvoltare sau planul de dezvoltare în carieră pe care l-ar putea avea sunt printre criteriile importante atunci când vine vorba de alegerea companiei pentru care să lucreze. În plus, pentru mulți companiile străine sunt o școală importantă de unde pot învăța, unde se pot supraspecializa sau pot să-și îmbunătățească setul de cunoștințe pe care îl au deja și consideră că reprezintă o adiție în orice CV”, mai crede Ana Călugăru.
Delia Șerban, reprezentanta Catalyst Solution – organizația care a realizat topul – spune că acest clasament reflectă preferințele candidaților față de companiile care activează în România.
„Atunci când vorbim despre alegerea unei companii”, spune Delia Șeban, „putem vorbi de atractivitatea pachetului salarial, pot fi oportunitățile pe care angajații le văd la respectivele companii. În plus, poate fi vorba despre cultura organizațională, de echilibrul ce ține între viața profesională și cea personală, poate fi vorba de reputația în piață sau de mediul de lucru”.
„Dominanța companiilor străine în topul celor mai doriți angajatori arată și că angajații români aspiră la standarde internaționale de lucru și caută o stabilitate, o dezvoltare profesională și un mediu de lucru modern, pe care le asociază cu angajatorii străini, dar și dorința lor de a avea aceleași standarde la fel cum se întâmplă în companiile respective în alte țări europene”, conchide Delia Șerban.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI