Sentința a fost pronunțată de un tribunal departamental din Chautauqua, New York, vineri, la aproximativ trei luni după ce bărbatul a fost condamnat pentru tenativă de omor, de gradul al doilea, notează The Guardian.
Hadi Matar, în vârstă de 27 de ani, rezident în New Jersey, a stat tăcut în timp ce judecătorul pronunța sentința, scrie agenția Associated Press (AP). El nu a negat că l-a atacat pe Rushdie, iar când a fost invitat să se adreseze instanței înainte de a fi condamnat, Matar l-a insultat pe scriitor în ultima clipă. El a spus că crede în libertatea de exprimare, dar l-a numit pe Rushdie „ipocrit”.
„Salman Rushdie vrea să nu-i respecte pe ceilalți oameni”, a spus Matar, îmbrăcat în haine de închisoare cu dungi albe și purtând cătușe. „Vrea să fie un «bully» (care îi intimidează, tachinează pe alții, n.r.), vrea să-i «bulizeze» pe ceilalți oameni. Nu sunt de acord cu asta”, a spus el.
Rushdie, în vârstă de 77 de ani, nu a mers în vestul statului New York pentru pronunțarea sentinței, dar a depus o declarație, de impact, în care a spus că are coșmaruri cu privire la cele întâmplate, a declarat procurorul districtual al comitatului Chautauqua, Jason Schmidt.
Declarația respectivă nu a fost făcută publică. Rushdie, prin intermediul agentului său, a refuzat să comenteze după pronunțarea sentinței.
În timpul procesului, autorul a descris cum a crezut că moare când un atacator mascat l-a înjunghiat cu un cuțit, în cap și corp, de peste zece ori, în timp ce urma să susuțină o prelegere despre siguranța scriitorilor, la Institutul Chautauqua, notează AP.
Filmarea agresiunii, surprinsă de camerele locației și difuzată la proces, îl arată pe Matar apropiindu-se prin spate de Rushdie, care era așezat în acel moment, și întinzându-se în jurul lui pentru a-l înjunghia în piept cu un cuțit; scriitorul a încercat să se ridice, cu agresorul agățat de el, legănându-se și continuând să îl înjunghie, până când ambii au căzut, în timp ce cei prezenți au sărit pentru a-i separa, amintește AP.
Matar a fost condamnat și la șapte ani pentru rănirea lui Ralph Henry Reese, moderator la conferința lui Rushdie, care se afla pe scenă cu el. Potrivit procurorului districtual al comitatului Chautauqua, Jason Schmidt, cele două pedepse ale lui Matar vor fi executate concomitent, deoarece ambele victime au fost rănite la același eveniment.
Avocatul apărării, Nathaniel Barone, a declarat că Matar avea un cazier curat și a contrazis argumentul procurorilor conform cărora audiența evenimentului ar trebui considerată de asemenea victimă.
The Guardian redă mărturia lui Salman Rushdie, din timpul procesului, care a povestit prin ce a trecut și despre cum a crezut că va muri.
„Am devenit conștient de o cantitate mare de sânge în care zăceam. Simțul timpului îmi era destul de tulbure, mă dureau ochiul și mâna și mi-am dat seama destul de clar că mor”, a spus el. În total, Matar îl înjunghiase pe Rushdie de 15 ori – în cap, gât, trunchi și mâna stângă, rezultând răni grave la ochiul drept, ficat și intestine.
În urma incidentului, scriitorul a rămas cu o leziune permanentă la ochiul drept, la care și-a pierdut văzul.
Motivația lui Matar pentru tentativa a-l ucide pe scriitor ar proveni dintr-un discurs rostit în 2006 de către liderul Hezbollah de la acea vreme, Hassan Nasrallah, conform unui rechizitoriu federal. În discursul respectiv, acesta și-a arătat susținerea pentru o Fatwā, adică un edict, emis de fostul lider religios iranian, ayatolahul Ruhollah Khomeini, prin care se cerea uciderea lui Rushdie.
Condamnarea, emisă și de un tribunal iranian, în 1989, avea legătură cu cartea sa Versetele satanice (1988), considerată blasfematoare la adresa religiei islamice și a profetului Islamului Mahomed.
Fusese oferită și o recompensă pentru oricine îl va ucide pe scriitor. Guvernul iranian s-a distanțat deja de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.
Scriitorul și eseistul Salman Rushdie s-a născut pe 19 iunie 1947, la Mumbai, India. Este autor al mai multor romane și volume de eseuri care privesc lumea contemporană cu luciditate și uneori cu sarcasm.
A debutat editorial în 1975 cu romanul Grimus, dar romanul care l-a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte, care a primit și prestigiosul Booker Prize în 1981.
Cu informații The Guardian și AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI