Linkuri accesibilitate

Un tribunal din SUA cere USAGM să aloce RFE/RL bugetul aprobat de Congres pentru luna aprilie


RFE/RL ajunge la aproape 50 de milioane de oameni din țări precum Belarus, Ucraina, Afganistan, Iran și Rusia, în încercarea de a prezenta știri și informații independente și imparțiale celor 23 de țări în care transmite în 27 de limbi.
RFE/RL ajunge la aproape 50 de milioane de oameni din țări precum Belarus, Ucraina, Afganistan, Iran și Rusia, în încercarea de a prezenta știri și informații independente și imparțiale celor 23 de țări în care transmite în 27 de limbi.

O instanță federală a ordonat Agenției SUA pentru Media Globală (USAGM) să plătească fondurile alocate de Congres datorate pentru luna aprilie către Radio Europa Liberă/Radio Liberty. Decizia vine pe fondul intenției agenției de a pune capăt operațiunilor mai multor radiodifuzori finanțați de SUA, transmite RFE/RL.

Judecătorul districtual american Royce Lamberth a dat această decizie pe 29 aprilie, motivând că Congresul este cel care „a ordonat ca banii în cauză să fie alocați RFE/RL” și că președintele Donald Trump a semnat documentul prin care se alocă aceste fonduri.

„Decizia de astăzi care ordonă USAGM să elibereze valoarea pentru o lună din fondurile anuale pe care Congresul le-a alocat RFE/RL înseamnă că jurnaliștii noștri pot continua să-și facă treaba pentru a-i trage la răspundere pe dictatori și despoți”, a declarat președintele și CEO-ul RFE/RL, Stephen Capus, după decizie.

„Sperăm să primim rapid plata întârziată din aprilie, deoarece RFE/RL a fost forțată să concedieze personalul în această lună și să reducă programele în regiunile cruciale pentru securitatea națională americană”, a mai spus Capus.

USAGM este o agenție guvernamentală independentă care supraveghează RFE/RL, Vocea Americii și alți radiodifuzori finanțați din SUA. Împreună, aceștia distribuie știri și informații în aproape 50 de limbi care ajung săptămânal la aproximativ 361 de milioane de oameni.

La câteva ore după ce un ordin executiv semnat de președintele american Donald Trump pe 14 martie cerea restructurarea a șapte agenții – inclusiv USAGM – la „dimensiunea maximă în conformitate cu legea aplicabilă”, agenția a susținut că va rezilia finanțarea alocată pentru RFE/RL de Congres corespunzătoare anului bugetar 2025 care se încheie pe 30 septembrie.

RFE/RL a considerat măsura ilegală și a inițiat acțiuni în justiție împotriva USAGM pentru a obține finanțarea aprobată de Congres.

Pe 25 martie, aceeași instanță americană a aprobat o cerere RFE/RL pentru un ordin de restricție temporar, hotărând că USAGM a acționat „arbitrar și capricios” în rezilierea acordului privind finanțarea RFE/RL.

A doua zi, USAGM a scris RFE/RL spunând că anulează anunțul, dar a precizat că face asta „fără a aduce atingere autorității USAGM de a rezilia grantul”.

RFE/RL a fost forțat să solicite un alt ordin de restricție temporar în aprilie, după ce fondurile pentru acea lună nu au fost plătite.

De asemenea, RFE/RL continuă să solicite o ordonanță judecătorească pentru a obține eliberarea restului banilor datorați prin grant pentru anul bugetar 2025.

„Vom rămâne în instanță și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu USAGM pentru a ne asigura că vom fi plătiți pentru restul anului fiscal”, a spus Capus.

RFE/RL ajunge la aproape 50 de milioane de oameni din 23 de țări, printre care Belarus, Ucraina, Iran, Afganistan și Rusia, cu știri și informații independente și imparțiale în 27 de limbi.

Susținătorii drepturilor mass-media au numit mișcarea de a distruge USAGM „scandaloasă”, spunând că oferă o victorie regimurilor autoritare din întreaga lume.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a avertizat pe 1 aprilie că situația creată pune în pericol mulți jurnaliști care au lucrat pentru radiodifuzori precum RFE/RL.

„Jurnaliștii afiliați USAGM se confruntă cu amenințări serioase, închisoare și persecuție în țările lor de origine din cauza relatărilor lor despre probleme sensibile din punct de vedere politic”, a scris într-o scrisoare semnată și de PEN America, Reporteri fără Frontiere și alții, care îndeamnă Congresul SUA să ia „măsuri imediate” pentru a proteja jurnaliștii care au lucrat pentru instituții finanțate din fonduri publice.

Cererea totală de buget pentru USAGM corespunzătoare anului fiscal 2025 a fost de 950 de milioane de dolari, necesari pentru finanțarea tuturor operațiunilor și investițiilor.

Operațiunile includ instituții media precum RFE/RL, Vocea Americii, Radio Free Asia, Biroul de Radiodifuziune din Cuba (Radio Marti), Rețeaua de Radiodifuziune din Orientul Mijlociu (MBN) și Fondul pentru Tehnologie Deschisă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG